«L’Escala és un dels pocs pobles que tenen el seu nom associat a un producte gastronòmic, i és que darrere de cada pot d’anxoves hi ha una història que ve de molt lluny». El regidor de Promoció Econòmica i Turística de l’Escala, Martí Guinart, té clar que la Festa de l’Anxova, que el pròxim 1 d’octubre celebrarà la seva trenta-tresena edició, va molt més enllà d’una festa gastronòmica. «Reivindicant l’anxova posem en valor la feina dels pescadors, valorem també la feina i la creativitat dels nostres cuiners, i allarguem la temporada turística amb un reclam de qualitat, que dona sortida a un producte excel·lent que s’elabora al nostre poble des de fa segles», va explicar Guinart el dia de la presentació d’una nova edició de la festa que reconeixerà l’actriu i directora de cinema Elena Martín amb l’Anxova i que comptarà amb la periodista Carme Gasull com a pregonera.

Elena Martín és la protagonista i directora de la pel·lícula Creatura, que es va rodar l’any passat a l’Escala i que s’acaba d’estrenar als cinemes. Precisament, la programació d’aquest any inclou una projecció de la pel·lícula el mateix dia de la Festa de l’Anxova, el diumenge 1 d’octubre, que es farà a l’Alfolí de la Sal a les sis de la tarda. La pregonera serà Carme Gasull, una reconeguda periodista de l’àmbit gastronòmic, que en nombroses ocasions ha escrit articles sobre el valor nutricional i gastronòmic de l’anxova de l’Escala.

El pregó i el lliurament de l’Anxova d’Or es farà el mateix diumenge a dos quarts de dotze del matí, a la Punta, seguits d’una degustació popular d’anxoves a la Riba i una cantada d’havaneres amb el grup Oreig de Mar.

Preparant degustacions, en l’edició de l’any 2010. | ROGER LLEIXÀ

Un any més, es programa també la Ruta de la Tapa de l’Anxova. Hi participaran un total de 25 locals, que oferiran les seves propostes basades en l’anxova. Aquest any, la ruta comença novament just abans de la Festa, el divendres 29 de setembre, i es podran tastar les diferents elaboracions fins al 8 d’octubre.

Com és habitual, les persones que facin la ruta poden anar segellant un «passaport» a mesura que van tastant les diferents tapes. Qui ompli tot el passaport podrà votar per la millor tapa i la més original, a més d’entrar en el sorteig d’un àpat al restaurant El Celler de Can Roca. Qui provi nou tapes de fora del nucli antic més dues del nucli, participa en el sorteig de cinc vals de cinquanta euros per gastar en els comerços de la Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l’Escala (a consumir abans del 31 de desembre).

També es fa un concurs a Instagram amb les persones que pengin imatges de la ruta de la tapa amb les etiquetes #AnxovadelEscala i #visitlescala. El premi és un lot de productes d’anxova.