La promesa d’un mestre inspira una obra poètica

La Sala La Cate de Figueres acull «El mar: Visió d’uns nens que no l’han vist mai» de Xavier Bobès i Alberto Conejero aquest diumenge

Un moment de l’espectacle El mar. | DAVID RUANO

Un moment de l’espectacle El mar. | DAVID RUANO / redacció. figueres

EMPORDA.INFO

La Sala La Cate de Figueres acull aquest diumenge, a les 7 de la tarda, El mar: Visió d’uns nens que no l’han vist mai, una obra de teatre poètic, documental i d’objectes basada en les redaccions d’uns nens que no han vist mai el mar i el seu mestre Antoni Benaiges. La producció és fruit de la complicitat entre Xavier Bobès i Alberto Conejero. Aquest darrer és el responsable de la dramatúrgia construïda a partir de textos de les nenes i nens de l’escola de Bañuelos de Bureba, del seu mestre Antoni Benaiges, Patricio Redondo, Marina Garcés i ell mateix.

Era l’any 1934 quan el jove mestre català Antoni Benaiges arriba a l’escola rural de Bañuelos de Bureba. Pocs mesos després, paga de la seva butxaca una impremta i un gramòfon. Des de llavors els alumnes publiquen les seves emocions, somnis i pensaments. El gener de 1936, els nens i les nenes publiquen El mar: Visión de unos niños que no lo han visto nunca. El mestre els promet que aquell estiu els portarà a Catalunya perquè coneguin el mar. El 25 de juliol de 1936, una setmana després de l’alçament militar, Benaiges és afusellat. La promesa del mestre ja no es podrà complir.

L’obra, una producció del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Bobés i FITT de Tarragona, proposa un dispositiu en el qual els objectes, el poema i el material documental conviuen sense jerarquies. Està recomanada a partir de 14 anys i dura aproximadament una hora.