La Jonquera

La Jonquera divulga el patrimoni protoindustrial amb una nova ruta

Es fa aquest dissabte de la mà de dos guies experts pel bosc de l’entorn del castell de Requesens

A la ruta es pot veure una teuleria, una fàbrica de teules.

A la ruta es pot veure una teuleria, una fàbrica de teules. / Ajuntament de la Jonquera

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Els boscos de la Jonquera amaguen molts vestigis de l’etapa protoindustrial, és a dir, d’aquells temps en què l’activitat manufacturera es realitzava de forma artesana. Per divulgar-lo, l’Ajuntament aposta per proposar aquest dissabte, a partir de dos quarts d’onze del matí, una nova ruta pels voltants del castell de Requesens i dins el Paratge Natural de l’Albera. Tot i que el camí ja està senyalitzat, es disposa de material editat i es pot fer en solitari, la novetat de la proposta és que els participants comptaran amb l’acompanyament d’una guia experta en època medieval vinculada al castell, Iraida Sais, i de Josep Espigulé, qui va ser director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Aquesta ruta, que s’allarga 5,6 quilòmetres i dura tres hores, «combina esport i història del patrimoni», comenta la tècnica de Turisme, Montse Murlà. En aquest sentit, els participants podran aproximar-se i entendre millor «com era la vida i l’economia de les muntanyes fa tres-cents anys». Durant la ruta podran observar molts vestigis d’aquella etapa: una serradora, les pipes, un forn de calç, la carbonera, la resclosa, el pou de glaç, la teuleria –a la imatge– o el pentinador, entre altres elements repartits pel bosc. El punt de trobada és l’aparcament Corral Nou, al mateix castell, i el preu és de 6 euros els adults, i 4 euros els infants de 7 a14 anys i jubilats.

D’altra banda, l’endemà diumenge, de les 10 del matí a les 2 del migdia, els responsables del Museu Memorial de l’Exili proposen una visita guiada pel centre i una ruta de nivell fàcil pels búnquers de la Jonquera, a un quilòmetre del museu. És gratuït.