Roses

El poble amazic celebra el Yennaye, l’Any Nou, a Roses

L’objectiu de la festa, que es fa aquest dissabte, és «pressionar el govern marroquí perquè el Cap d’Any amazic sigui un dia festiu al Marroc»

Alguns dels artistes que actuaran dissabte.

Alguns dels artistes que actuaran dissabte. / Emporda.info

Emporda.info

L’associació cultural Amazigh de Roses i l’associació Unió Germans del Món organitzen, aquest dissabte a dos quarts de vuit del vespre, al Teatre de Roses, el Yennaye, una vetllada cultural que serveix per celebrar l’Any Nou dels amazics, un antic poble del nord d’Àfrica. Enguany, l’objectiu de la festa és «pressionar el govern marroquí perquè el Cap d’Any amazic sigui un dia festiu al Marroc».

En aquest Yennaye, hi participaran Abdalkadar Ariaf, Johan, Hicham, Soufian, Ikram, Maryam, Ilias i Momo, músics arribats dels Països Baixos, el Marroc i altres punts de Girona i Barcelona. També s’ha previst l’assistència de la filòloga i diputada del Parlament de Catalunya Najat Driouech Ben Moussa, així com l’alcalde Joan Plana, i representants polítics locals. A més, l’acte comptarà amb la presentació del llibre Que Al·là em perdoni, de l’escriptora Laila Karrouch, conferenciant en llengua i cultura amazigues.

La majoria de la població amaziga es troba al Marroc i a Algèria, tot i que estan distribuïts en diversos països: des d’Egipte fins a Mauritània, del sud del Níger a la riba de la Mediterrània. Etimològicament, amazic significa persona lliure o noble, però fins a les darreries del segle XX eren coneguts amb el nom de berbers. Des de l’antiguitat, aquest terme, que vol dir bàrbar, s’utilitzava per parlar despectivament de les comunitats que no havien abraçat la civilització grecoromana. L’amazic segueix el calendari agrari tradicional solar i la festivitat de l’any nou té lloc, segons les regions, entre el 12, 13 i 14 de gener. Ara, acaben d’encetar el 2973.