Aquest divendres, 13 de maig, a les 7 de la tarda, a la Fundació Valvi de Girona, es presenta la Fundació Atrium Artis, Sàpiens i Roldós Media els 2 volums de l’Editorial Sapiens, «Història de la publicitat de Catalunya» dirigit per Carolina Serra, conjuntament amb els directors científics, Lluís Costa i José Ángel Abancéns, i el llibre de l’Editorial Atrium Artis, «Qui més anuncia, més ven. Història de la publicitat a Girona», de Lluís Costa, amb pròleg de Joan Manuel Tresserras i epíleg de Toni Iglésies.

Ruperto Serra, president de Roldós Media; Toni Iglésies, director d’Iglésies Associats; Maria Coll, cap de redacció de Sàpiens, i els autors Carolina Serra, Lluís Costa i José Ángel Abancéns conversen sobre el passat, el present i el futur de la publicitat a Catalunya.

Catalunya és un país amb una sòlida tradició publicitària. Des de la segona meitat del segle XIX fins a l’actualitat, la capital catalana ha estat bressol de professionals de renom i d’agències de publicitat amb campanyes reconegudes per la seva creativitat i premiades arreu del món. "La Història de la publicitat de Catalunya", segons els autors, vol reivindicar la importància d’aquest sector. Per fer-ho, acadèmics i professionals han recollit els fets, les persones, les agències i les dades més rellevants que, des dels orígens fins a l’actualitat, han contribuït a fer que el Catalunya sigui un referent internacional en el món de la publicitat.

Carolina Serra, directora editorial de l’obra, explica a la presentació del primer volum que la ‘Història de la publicitat de Catalunya’ neix amb “la voluntat d’analitzar els gairebé 150 anys de publicitat del país i de posar en valor l’important paper que el territori català ha tingut en el desenvolupament de l’activitat”. Segons Serra, els dos volums “permeten emmirallar la història de la publicitat de Catalunya amb la història de la publicitat europea i mundial, i evidencien que el patrimoni publicitari català és d’una riquesa incalculable”.

El primer volum comença explicant els inicis de la professió, a mitjans del segle XIX, un període en què la publicitat va anar prenent forma al voltant de l’expansió de la premsa escrita. També s’hi explica la relació entre el Modernisme i el cartellisme publicitari, els inicis de l’associacionisme dins del sector, la primera publicitat a la ràdio o l’ús de propaganda durant la Guerra Civil.

El segon volum arrenca amb la gran revolució de la televisió i inclou capítols que expliquen el boom creatiu dels anys seixanta, amb epicentre a Barcelona, així com el fort impacte dels Jocs Olímpics.

Els darrers capítols se centren en la difusió per internet i arriben fins a l’actualitat, amb l’emergència de les xarxes socials i els nous llenguatges publicitaris del segle XXI.

En total són més de 600 pàgines que expliquen el desenvolupament de la publicitat a Catalunya fins a l’actualitat, però que també mostren la història contemporània del país des d’una perspectiva poc estudiada.

El llibre la Història de la publicitat a Girona fa d'amfitrió

"Qui més anuncia, més ven. Història de la publicitat a Girona" de Lluís Costa, amb pròleg de Joan Manuel Tresserras i epíleg de Toni Iglésies, fa d'amfitrió d'aquests dos volums. El llibre pretén ser un instrument que ajudi a entendre l’evolució històrica de la publicitat a la ciutat de Girona. Al llarg dels diferents capítols el lector hi trobarà molts dels anuncis, marques i establiments que configuren aquesta història, evidentment una selecció de la infinitat de material publicitari gironí que s’ha generat al llarg del temps, amb l’objectiu de donar sentit al discurs narratiu.

S’hi repassen els orígens de la publicitat a l’època del vuitcentisme, la seva consolidació a principis de segle XX, l’expansió en el període de la República, l’afectació de la Guerra Civil i l’autarquia franquista, el desarrollismo i el nou fenomen del turisme, i finalment l’epoca democràtica i les noves oportunitats per al sector publicitari, acabant just a finals de l’any 2000.

L’acte de presentació s’inscriu en la commemoració del 150è aniversari de l’agència publicitaria Roldós.