Empordà

Empordà

La Pujada a Sant Pere de Rodes dóna el tret de sortida a les celebracions del seu Mil·lenari

La pujada de pobles, que arriba a la seva desena edició, coincideix amb l’inici de les celebració del mil·lenari del conjunt monumental, que s’allargaran fins a finals d’aquest any

Sant Pere de Rodes Emporda.info

El proper diumenge 1 de maig els nou pobles del Cap de Creus es reuniran un any més per recórrer els camins que porten fins al Monestir de Sant Pere de Rodes, amb l’objectiu de compartir una jornada lúdica, festiva i de portes obertes per conèixer els secrets i tresors d’aquest gran conjunt monumental de la nostra comarca i patrimoni de la humanitat.

Aquest any la caminada de pobles fins al monestir tindrà un component molt especial, ja que servirà per donar el tret de sortida a les celebracions de l’any del Mil·lenari, que comptarà amb exposicions fotogràfiques, visites guiades, concerts i lectures comentades.

Des de l’Agència Catalana de Patrimoni, l’Associació via Pirena, el Parc Natural del Cap de Creus i els Ajuntaments organitzadors, s’espera que la pujada d’enguany aplegui un gran nombre de participants atrets per aquest indret únic de les comarques gironines i per les activitats que es faran per aquest motiu.

Els participants es poden inscriure a la web de via Pirena (www.viapirena.cat) i escollir un dels pobles i punts d’origen des d’on s’iniciaran les rutes a peu: Pau, Palau, Cadaqués, Roses, Vilajuïga, Port de la Selva, Selva de Mar, Llançà o la Vall de Santa Creu.

L’arribada a Sant Pere de Rodes està prevista a les 11 del matí, i donarà pas a un esmorzar, previ a l’inici de les activitats, que finalitzaran amb una visita comentada a l’exposició fotogràfica “Sant Pere de Rodes, l’objectiu immortal.”

A banda de la pujada a peu, es posarà a disposició de qui ho vulgui un servei d’autobús, per pujar i baixar del monestir i convertir aquesta jornada de celebració en un gran aplec inclusiu i per tota la família.

Activitats inaugurals

Dissabte 30 d’abril

  • 12 h - Inauguració exposició fotogràfica “Sant Pere de Rodes, l’objectiu immortal. Fotografies i fotògrafs S.XIX – XXI”, organitzada per l’Institut d’Estudis Empordanesos i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
  • 18 h – Visita guiada “Un tast pel Mil·lenari” en el marc del Festival Vívid

Diumenge 1 de maig

10a Pujada al Monestir de San Pere de Rodes

  • 11 h – Arribada dels caminadors/dores: Esmorzar
  • 12 h – Inauguració Mil·lenari de la consagració de l’església
  • 12.30 h – Concert de les Corals del Cap de Creus
  • 12.30 h i 13.00 h – Visita comentada a l’exposició fotogràfica “Sant Pere de Rodes, l’objectiu immortal”

Donació d’un facsímil de la Bíblia de Rodes

El Port de la Selva farà donació d’un facsímil de la Bíblia de Rodes al Monestir de Sant Pere de Rodes. L’acte de donació, obert al públic i presidit per l’alcalde Josep Maria Cervera i la directora general del Patrimoni Cultural Sònia Hernández, es realitzarà el diumenge 1 de maig a les 12h al mateix Monestir de Sant Pere de Rodes i inaugurarà el programa d’activitats previst per la celebració del mil·lenari de la consagració de l’església del monestir l’any 1022.

La Bíblia de Rodes, data del primer quart del segle XI i conjuntament amb la de Ripoll són les més ben il·lustrades que es conserven del romànic la riquesa artística de les seves miniatures és important per si mateixa però, sobretot, per la gran influència que van tenir a l'hora d'inspirar la pintura i l'escultura romàniques. Tot i que el seu origen genera controvèrsia, hi ha qui atribueix la seva realització a l’escriptori de Ripoll essent regalada al Monestir de Sant Pere de Rodes en la consagració de la seva església. I aquest fil és el que s’ha fet servir perquè 1000 anys després de la seva arribada aquesta torni a Sant Pere de Rodes.

Cal recordar que a finals del segle XVII el duc Anne-Jules de Noailles va ser destinat a l'Empordà com a mariscal de l'exèrcit de Lluís XIV. No se sap del cert si va ser ell o el seu fill, el mariscal Adrien-Maurice, però el cas és que van saquejar el Monestir, emportant-se entre d’altres peces la Bíblia que passa a formar part de la seva col·lecció personal de la família, posteriorment passà a la Biblioteca Reial i per acabar a la Biblioteca Nacional Francesa, on es conserva a l’actualitat.

L'any 2007 l’Ajuntament del Port de la Selva, en el marc del projecte de cooperació europea, Interreg III A «L'Art Romànic Català i el Mestre de Cabestany» va fer una edició limitada de la Bíblia de Rodes, fins ara els 4 volums amb que va ser dividida la Bíblia a França només s’han pogut veure i consultar a la biblioteca municipal, des d’aquest cap de setmana també es podrà veure en el mateix monestir de Sant Pere de Rodes.

Compartir l'article

stats