La Vila del Llibre de l’Escala es convertirà de nou en la capital literària del país els propers dies 11, 12 i 13 de març de 2022. Després de l’èxit de les tres primeres edicions i d’haver iniciat el cicle de la Mediterrània amb Mallorca com a convidada d’honor el passat mes d’octubre, el festival recupera les seves dates habituals de finals d’hivern. Juli Capilla en serà el comissari.

En aquesta ocasió, la literatura del País Valencià serà la convidada d’honor de la Vila del Llibre de l’Escala, però també hi haurà noms de primer ordre com els narradors Rafel Nadal, Llucia Ramis o poetes com David Castillo, Susanna Rafart o Sònia Moll. El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes del 2004, Joan Francesc Mira, farà la conferència D’Homer a Joan Fuster.

En paraules de l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, amb aquest cartell, “la Vila del Llibre es converteix en un referent més de l'aposta que fa l'Escala per la cultura i el seu patrimoni i per tirar endavant projectes que fan que l'interès per venir a l'Escala es mantingui tot l'any".

La Vila del Llibre de l’Escala també tindrà una sòlida programació infantil, amb poesia per a xiquetes i xiquets, contacontes i tallers, mentre que la poesia tornarà a ocupar un espai destacat, amb un espectacle d’Elies Barberà sobre Vicent Andrés Estellés i un recital de cloenda en el qual se sentiran versos d’alguns dels principals autors valencians vius, com Teresa Pascual, Marc Granell, Josep Piera o Jaume Pérez Muntaner, entre d’altres.

Cartell de la 4a edició de la Vila del Llibre de l'Escala

Cartell de la 4a edició de la Vila del Llibre de l'Escala Ajuntament de l'Escala

L’especial relació que varen mantenir Joan Fuster, del qual es commemora enguany el centenari, i Josep Pla també serà un dels punts importants que es ressaltarà en aquesta edició de la vila del Llibre de l’Escala, amb una taula rodona en la qual participaran Pau Vizcaíno, Tobies Grimalto, Xavier Pla i Francesc Montero i on s’exploraran les relacions entre ambdós autors que, a més de nombrosos articles periodístics creuats, han comportat la tramesa de tot un seguit de cartes, la redacció d’un Homenot sobre Fuster per part de Pla i la mítica conferència de Bellreguard, la darrera que pronuncià en vida Joan Fuster, el dia de Sant Jordi de 1992, i que dedicà a Josep Pla.

La proximitat de les dates del festival de l’Escala amb el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, fa que el festival també tingui una aportació especial en la mirada femenina i hi haurà una taula rodona sobre dones assagistes, Nosaltres les fusterianes, en la qual participaran Àngels Gregori, Carme Manuel i Vicenta Tasa, a més d’una taula sobre la relació de les dones amb la maternitat frustrada i el càncer a través de la mirada de dues escriptores internacionals traduïdes al català per editorials independents: Audre Lorde amb els seus Diaris del càncer (Edicions Cal·lígraf) i Aquí reposa la Margot (Obrador Edtorial) de la canadenca Marielle Giguère, a part del recital Rafart/Moll.

Novetats

Una de les principals novetats de l’edició d’enguany de l’Escala és que, a part del tradicional concert del dissabte al vespre que enguany anirà a càrrec del cantautor Pau Alabajos, és que s’han programat activitats especials per enriquir el programa, com una conversa sobre l’aventura espacial a la vora del foc, o l’inici d’una lliga de quizz literari que es podrà jugar durant totes les viles de l’any, amb premis locals per a cadascun dels campionats, i un gran premi final per als guanyadors de la lliga.

Així mateix, cal destacar una col·laboració molt especial entre Biblioteques de Barcelona i la Vila del Llibre per facilitar un servei d’autocars llançadora entre Barcelona i l’Escala que es posa en marxa per primera vegada.

Finalment, i com no podia ser d’una altra manera, més d’una trentena d’editorials independents ompliran durant dos dies les parades del mercat del llibre. L’objectiu de les viles del llibre és apostar al màxim per la bibliodiversitat i per acostar als lectors el màxim de propostes editorials de qualitat.

L’Escala, Vila del Llibre és una iniciativa de l’Ajuntament de l’Escala que forma part de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, impulsada per VilaDelLlibre.CAT.

L’edició 2022 compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Institució Alfons el Magnànim, i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. A més, hi col·laboren la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València i el Museu de l’Escala.