Aquest nou any és molt «especial» pel Museu de l’Empordà. No només perquè serà quan culminin les obres de reforma de l’edifici sinó perquè es presenta amb dues exposicions d’alta volada. La primera, que inaugura el 5 de febrer, permetrà endinsar-nos en la col·lecció d’art d’un figuerenc insigne: el cineasta Pere Portabella. «És una col·lecció molt particular fruit de les coneixences que ha tingut al llarg de la vida», admetia el director del museu, Eduard Bech. Picasso, Miró, Tàpies, Max Ernst o Barceló, entre altres l’integren. La segona serà la de Fires, Made in Figueres, una mirada al passat industrial, quasi ara desconegut, de la ciutat. D’altra banda, el centre innova amb un cicle de cursos sobre Història de l’art amb la idea que sigui accessible a tothom. Seran quatre sessions al llarg d’un mes -comença el març i fins al juny i es reprèn el setembre- i cada mes la temàtica canviarà.

Oferta cultural de nivell a Figueres

Seixanta propostes variades intentaran «fer bullir» culturalment Figueres durant el primer semestre del 2022. Totes conviden «a sortir per gaudir», en paraules del vicealcalde, Pere Casellas, i a seguir «millorant», segons el regidor de Cultura, Alfons Martínez. Música, teatre, dansa, exposicions, conferències i tallers forgen una programació on els creadors locals -Carles Mallol, Ivó Jordà, Irene Chavarría, Albert Comaleras, El Pot Petit, Taller de Teatre i Tequatre- tenen molt a dir i a aportar. Així ho van demostrar la setmana passada durant la presentació de la temporada, Marià Llop i Rebecca Alabert de la Cia. La Llarga oferint un tast de Confitura de codony, una comèdia de nova creació que s’estrenarà el 4 de març i on l’Ajuntament ha col·laborat en la producció.

Jaleiu de Guillem Albà (8 de maig) Emporda.info

L’estrella del conjunt són les arts escèniques. Durant la presentació, la directora del Teatre El Jardí, Aïna Baig, va voler destacar d’entrada tota l’oferta musical «per la seva qualitat». Potser és per això que el cartell arrenca el 15 de gener amb la posada en escena poderosa de Rodrigo Cuevas, un artista eclèctic que fusiona folklore i música electrònica. El nom de Sílvia Pérez Cruz també va brillar. L’artista de Palafrugell visitarà El Jardí a l’abril per presentar Farsa (género imposible) acompanyada de músics de tan pes com Marco Mezquida. El flamenc i el folk també s’han fet un lloc. El primer amb María Peláe, a qui ja se la titlla de la nova Lola Flores, i el segon amb la primera producció de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya. Completant: Rodrigo Laviña, Quasi Òpera, Carles Font, Ramon Aragall, Ivette Nadal, Tarta Relena, Sommeliers, Iris Deco, Cor de Teatre, Espaldamaceta i Elefantes.

La Llarga presenta nova obra Borja Balsera

A mig camí entre el teatre, el clown i el concert sobresurt el Jaleiu de Guillem Albà i la seva Marabunta que revolucionaran El Jardí el 8 de maig, com també ho faran les propostes del Festival Còmic. El teatre, però, segueix tenint molt pes. Entre les obres destaca Història d’un senglar amb Joan Carreras; 23F. Anatomía de un instante d’Àlex Rigola; Les irresponsables de Sílvia Munt; Elles de La Melancòmica; la multipremiada Europa Bull de Jordi Oriol i Mare de sucre de Clàudia Cedó que ens acosta a la realitat de les persones amb discapacitat intel·lectual. La dansa també té el seu espai amb el Russian Classical Ballet interpretant La bella dorment, El llac dels cignes del Ballet de Barcelona i la dansa contemporània de Silver Drops Dansa amb Terra pensat per a un públic infantil. Aquest, cada mes, tindrà una proposta específica, tot i que també poden sentir-se atrets pel circ contemporani de la troupe internacional La Barque Acide.

Les irresponsables (13 de març) Bitó

A banda de l’oferta d’arts escèniques, que ja es pot adquirir i, per primer cop, posant a l’abast un abonament de 60 euros per cinc espectacles, un altre equipament trepitjarà fort: la biblioteca. La llista d’escriptors que els visitaran és tan llarga com interessant: Miquel Martín, Pere Parramon, Miquel Desclot i Jaume Compons. Reactiven el cicle 78 RPM per fomentar la música i proposen un curs d’escriptura creativa per a estudiants de secundària. L’equipament, qualificat pel regidor de Cultura com l’espai on es percep «el batec cultural diari de la ciutat», també acollirà presentacions de llibres i xerrades al voltant de la literatura i l’art recuperant, les més pròximes, les dues de Miquel del Pozo el 13 i 20 de gener.