La llibreria Vitel·la de l’Escala, liderada per Gemma Garcia, segueix atraient grans escriptors a l’Escala perquè hi presentin les seves darreres creacions. En aquesta ocasió destaca la presència, aquest dimarts a les 7 de la tarda, de Rafel Nadal amb la novel·la Quan s’esborren les paraules (Columna), el desenllaç d’una saga iniciada fa deu anys amb Quan érem feliços amb el que va guanyar el premi Josep Pla. Divendres, a la mateixa hora, és el torn de Jordi Pigem amb l’assaig Pandèmia i postveritat (Fragmenta Editorial). Ambdues presentacions es fan a l’Alfolí de la Sal de l’Escala.

A Quan s’esborren les paraules, Rafel Nadal torna a evocar imatges extretes de la seva memòria inspirades en la vida familiar. En aquest llibre, la mare de Nadal hi té un paper destacat. Amb ella, que pateix Alzheimer i que fa uns anys que no pronuncia cap mot, l’autor reflexiona sobre el moment en que s’esborren les paraules i les coses perden el seu nom i deixen d’existir. Aleshores a l’autor només li queda escriure aquestes pàgines sobre la baba Montserrat, amb l’esperança que cada cop que algú les llegeixi, posi en marxa les històries que s’hi expliquen i faci reviure un a un els seus protagonistes. Aquest relat de Nadal no amaga la nostàlgia per un temps que s’acaba però alhora no hi falta humor ni tendresa. Aquesta no serà la primera vegada que Rafel Nadal presenti un dels seus llibres a l’Escala. Així, el darrer, Mar d’estiu, ho va fer l’any passat als jardins del MAC-Empúries tot acompanyat del periodista Albert Om i l’editora d’Univers, Esther Pujol.

La següent presentació està prevista per divendres i la protagonitza el filòsof de la ciència i escriptor Jordi Pigem qui suma un nou llibre a la seva prolífica producció. Es tracta d’un assaig molt centrat en els temps que vivim. A Pandèmia i postveritat, el filòsof intentar donar claus per entendre les complexitats que envolten la pandèmia i el que es mou en els fons dels corrents que estan transformant el món des de fa anys. L’autor contrasta les clàssiques novel·les distòpiques d’Orwell i Huxley amb les propostes del Fòrum Econòmic Mundial i altres heralds del poder polític i econòmic. El llibre està escrit amb rigor, un estil fluid i ritme intens i, alhora, conté un deix d’ironia. Així, Pigem, que convida a veure més enllà de les màscares i a restablir el sentit comú, evoca des de la literatura contemporània als estudis pioners sobre la biologia i les ciències de la salut, de la filosofia i la psicologia fins a la sociologia del poder polític, digital i financer.