Després de poder veure l'exposició Antoni Campañà. L’endemà de la Retirada: Portbou, 1939 al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, aquest, juntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà acostaran la mostra per diferents municipis de la comarca. L'exposició itinerant passarà per Figueres, Portbou, Peralada i Llançà fins a començaments d'estiu del 2022. Entremig també farà estada a Camprodon.

La Cate de Figueres serà la primera parada, des del 9 d’octubre i fins al 30 de novembre. Complementàriament es projectarà el documental La capsa vermella –codirigit pel comissari de l’exposició Arnau Gonzàlez-, el 16 d’octubre a les 19 hores. L’exposició es podrà visitar tots els dies de la setmana, de dilluns divendres (llevat dels festius), de 18 a 20 hores i abans i després dels diferents espectacles que se celebrin a l’interior de la sala principal de l’entitat durant tot aquest període.

L’exposició està composta d’unes 70 fotografies, bona part d’elles inèdites. A cada municipi s’adapta a la cabuda de la sala, però en el cas de La Cate les que han quedat excloses es podran veure a travès d’una pantalla.

Des del Consell es va considerar que calia apropar l'exposició a algunes de les poblacions que protagonitzen les imatges. El conseller comarcal de Cultura i Memòria Històrica, Josep Maria Bernils, remarca que "una mostra excepcional com aquesta, ho mereixia".

4

Exposició d'Antoni Campañà al Mume

El fotògraf Antoni Campañà (1906-1989) va retratar les petjades que va deixar l’exili republicà a la comara, l’any 1930. L’exposició ensenya tot un seguit d’imatges que van ser descobertes l’any 2018 en unes caixes al garatge de fotògraf, a Sant Cugat del Vallès. Aquestes imatges les va fer Campanyà en un viatge a l’Empordà la primavera i estiu de 1939 i reflecteixen el paisatge que va quedar després de la batalla, ple de restes d’armament i vehicles desballestats per la derrota republicana.