La Convenció Soc Friki soc cultura de Figueres va iniciar-se fa cinc anys amb l’impuls del premi Frederic Pujulà dedicat a fer aflorar noves veus, de caràcter més amateur, dins la literatura de ciència-ficció. Enguany s’hi han presentat una seixantena d’originals i diumenge a les 6 de la tarda, als Caputxins, es coneixerà qui s’endú els 300 euros del premi. A poc a poc, però, la convenció ha anat agafant més volada i enguany inclou set presentacions de llibres i quatre exposicions d’il·lustradors al centre cívic de la Creu de la Mà i la presència de catorze estands a la Rambla Nova on, dissabte, està previst celebrar des d’un concurs costplay, photocalls, jocs de rol, animacions, música, realitat virtual, projecció de curts, tallers de cal·ligrafia japonesa i karaokes, entre altres activitats entorn de l’univers fantàstic i ciència-ficció.

La convenció, organitzada per l’associació de veïns Rally Sud i El Gato de Vader, atrau un públic molt divers i, sobretot, molta gent jove. Segons el seu coordinador, Carlos Acedo, «Figueres és el forat negre del friquisme; encara que no ho sembli hi ha un munt de gent a qui li agrada aquest tema». Entre ells molts joves menors de vint anys que es barregen amb adults que, en el seu temps, com recorda Acedo, «érem fans de Star Wars, de la trilogia original i de Star Trek, i ens consideraven estranys». Es tracta d’una generació molt lectora de ciència-ficció i consumidora de pel·lícules del gènere. La següent ja disposaven dels videojocs, però, «sense tenir les referències culturals en les quals es basen». «Nosaltres volíem demostrar, amb la convenció, que són referències basades en la literatura de ciència-ficció», diu Acedo. El resultat, doncs, ha estat una barreja de «literatura, cultura i friquisme» que s’ha acabat consolidant plenament.

L’escenari més visible de la convenció és la Rambla Nova on hi haurà catorze estands. Novament, es manté el caràcter solidari i, per entrar al circuit tancat on es fan les propostes, cal portar algun aliment per La Xarxa de suport mutu de l’Alt Empordà. Un altre espai és el centre cívic de la Creu de la Mà on es fan les presentacions de llibres. Al llarg de tot el dissabte hi aniran desfilant autors diversos d’entre els quals Acedo destaca especialment a Juan Antonio Oliva amb la seva creació Neopiel, «una barreja de ciència-ficció i terror, un estil totalment propi». La resta de convidats són Xavier Vila presentant Madrid día uno; David Lorén i Hector R. Asperilla amb Los mundos del Emperador; Josep Rodríguez amb Mentre durin les espelmes; Marc Sabaté amb Antaia; Carlos Sánchez amb Oscura deriva i Coach Galàtic amb Els camins de la Força aplicats a la vida.

A banda dels escriptors, també hi ha il·lustradors convidats que exposen els seus treballs. Es tracta d’Oscar Calibos, especialista en il·lustrar, de forma hiperrealista, antics cartells de cinema; Hector R. Asperilla, il·lustrador de novel·les i creador del món fantàstic i oníric de Maegtal; Ricard Dilmé, il·lustrador del còmic dedicat al bandoler Serrallonga i, finalment, el mateix Carlos Acedo amb el seu nou projecte d’artwork, la sèrie S.O.S. protagonitzada per «animals cibernètics» que comparteix per les xarxes i no deixen a ningú indiferent.