L'Alfolí de la Sal de l'Escala acollirà, el 24 de setembre a partir de les 10 del matí, la jornada d'estudi «De què parlem quan parlem de 'novel·la muntanyenca'? Literatura i ruralisme» impulsada per la Càtedra Víctor Català de la Universitat de Girona. L'objectiu d'aquesta és reflexionar i debatre sobre les implicacions de l'ambientació muntanyenca en la literatura catalana, per entendre la manera com Català ho va fer en la seva obra.

A més, es vol recuperar i rellegir la tradició literària iniciada a mitjans del segle XIX i acostar aquesta tendència literària als temps actuals, amb els autors que han revisat la seva obra. Per aquest motiu, a les 10 del matí, s'inaugurarà i es presentarà aquesta jornada i, mitja hora més tard, Enric Cassany, de la Universitat Autònoma de Barcelona, oferirà: «La novel·la muntanyenca al segle XIX: una visió panoràmica».

A les 12 h, hi ha prevista la conferència «El context agrari: modernització, crisi i recomposició del món rural català (1850-1930)», per part d'Enric Saguer de la Universitat de Girona, i a les 12.30 h, Edgar Illas d'Indiana University, presentarà «La muntanya catalana: del pairalisme a l'antropocè».

L'activitat seguirà a la tarda amb Carla Riera de la Universitat de Girona i «El purgatori de l’individu modern: la muntanya a La punyaladaSolitud i La vida i la mort de Jordi Fraginals». Mitja hora més tard, a les 17 h, Gemma Bartolí, de la Universitat Autònoma de Barcelona, exposarà «Dels Noradell als Fraginals: caracterització i evolució de les nissagues muntanyenques». Finalment, a les 18 h, Margarida Casacuberta, també de la UdG, farà «La novel·la muntanyenca a Catalunya i a Europa: influències i confluències».

D'altra banda, i a partir del 29 d'octubre i durant els tres divendres següents, es faràn cicles de converses sobre literatura i ruralisme. Les dates són les següents:

  • Divendres 29 d'octubre

19.00h. Conversa amb Mercè Ibarz, moderada per Margarida Casacuberta.

  • Divendres 5 de novembre

19.00h. Conversa amb Antoni Pladevall, moderada per Mariàngela Vilallonga.

  • Divendres 12 de novembre

19.00h. Conversa amb Miquel Martín, moderada per Anna Perera.

  • Divendres 19 de novembre

19.00h. Conversa amb Carlota Gurt, moderada per Margarida Casacuberta.