L’Ajuntament de Vilabertran va començar l’estiu anul·lant els primers concerts a causa de la situació crítica i pandèmica que es vivia al país. «Vam optar per la prudència», reconeix l’alcalde Martí Armadà. Un cop superat, però, no han volgut renunciar a celebrar la festa major. Havaneres, música de sardanes i de ball ompliran, des d’aquest divendres i fins diumenge, les places del poble.

L’alcalde explica que han decidit concentrar totes les propostes musicals en dos espais: la plaça Major pels actes de més petit format i la plaça de l’Església, amb més capacitat d’absorbir públic. La festa, doncs, l’obre el grup d’havaneres Bon Retorn divendres a les 10 del vespre. L’endemà, la música encén els motors a les 6 de la tarda amb una audició de sardanes a càrrec de l’orquestra Selvatana, una formació molt consolidada i molt coneguda pels veïns del poble, ja que hi ha actuat en moltes ocasions. A banda de les sardanes, l’orquestra té previst pujar a l’escenari dos cops més, a les vuit del vespre i les onze de la nit quan oferirà dos concerts, amb el públic assegut.

L’endemà, diumenge, es fa l’ofici solemne a l’església, a partir de les onze del matí, que estarà amenitzat per la música de la cobla Baix Empordà. Aquesta mateixa formació ofereix una audició de sardanes al migdia, just a la sortida de l’ofici. La festa es tancarà a les set de la tarda amb l’actuació del grup Genion’s, a la plaça Major.

D’altra banda, coincidint amb la festa major, els responsables de la Canònica de Vilabertran han programat El tresor de la plana, una visita guiada per Santa Maria. La proposta, que es fa dissabte a partir de dos quarts de dotze del migdia, està pensada per a totes les edats i permet descobrir la història i arquitectura d’aquesta joia del romànic català. És una visita gratuïta en català però cal inscriure’s trucant al 972 387 559.