La Cúpula de les Arts, el nou equipament cultural de Girona, que es va estrenar mesos enrere a Figueres, està polint tots els detalls per poder tenir-ho tot a punt per aquest dissabte 20 d'octubre, quan s'inauguri amb un concert de Chenoa. La promotora de la carpa de circ, que està situada al mig de la carretera de Barcelona, ja ha acabat la construcció de la seva estructura i tan sols falta acabar d'instal·lar alguns dels mòduls prefabricats que serviran de lavabos i de camerinos per als artistes. De tota manera, el nou equipament ja ha despertat les queixes d'alguns veïns de la zona per possibles molèsties de soroll i problemes de mobilitat. L'impulsor de la cúpula, el figuerenc Genís Matabosch, ha lamentat que aquests no s'hagin posat en contacte amb l'organització per explicar-los els motius de les seves preocupacions.

La ciutat de Girona estrenarà aquest cap de setmana un nou equipament cultural, la Cúpula de les Arts. Està situada a l'encreuament entre la carretera de Barcelona i el carrer d'Emili Grahit, en una zona cèntrica de la ciutat. La inauguració oficial serà aquest dissabte 20 d'octubre a les nou del vespre amb un concert de Chenoa.

La mallorquina també serà l'encarregada de donar el tret de sortida al Festival Úniques, protagonitzat per dones cantants o actrius. Aquest festival està organitzat per Circus Arts Foundation, els mateixos promotors de la nova carpa de circ, amb la voluntat de poder donar a conèixer les noves instal·lacions.

De fet, segons l'impulsor de la cúpula, Genís Matabosch, l'objectiu és que el nou espai no depengui de la programació pròpia, sinó que hi hagi tercers que lloguin la carpa per a concerts, desfilades de moda o altres esdeveniments més privats com sopars i càterings.

La Cúpula de les Arts de Girona ultima els detalls per obrir dissabte amb Chenoa

La Cúpula de les Arts de Girona ultima els detalls per obrir dissabte amb Chenoa

Matabosch ha destacat que la carpa està dissenyada per tenir formats molt diversos. D'una banda hi ha la configuració de circ, que permet una capacitat de 822 espectadors en 10 files amb una visibilitat perfecta des de qualsevol punt. L'escenari compta amb 8,5 m de diàmetre, però en el cas en què un espectacle necessiti més espai es poden retirar les dues primeres files i la circumferència s'amplia als 12,7 m, el mateix espai que tenen les pistes del Festival Internacional de Circ que es celebra a Girona.

A més, els promotors de l'espai també han indicat que les grades també "es poden convertir en un restaurant". Un mecanisme instal·lat a les files imparells permet elevar-se al nivell de les parells i instal·lar-hi taules amb quatre cadires. Amb aquest format, es calcula que hi poden entrar-hi fins a 440 persones.

L'equipament cultural amb més pàrquings a 300 metres

El responsable de Circus Arts Foundation i promotor de la Cúpula de les Arts ha assegurat que la nova carpa és l'equipament "amb major nombre de places d'aparcaments públics i privats" a tan sols 300 metres. De fet, Matabosch ha recordat que hi ha l'aparcament de sota vies i el del Parc del Migdia que ofereixen aparcament gratuït. Just a l'altre costat de vorera on hi ha la cúpula hi ha el pàrquing privat gestionat per Mifas, a banda del que hi ha a l'estació de trens o al davant de la biblioteca Carles Rahola.

Per aquest motiu, Matabosch creu que l'obertura de la Cúpula de les Arts no ha de comportar cap dificultat en la mobilitat de la ciutat, ja que "si l'Auditori de Girona o el Teatre Municipal no tenen problemes, nosaltres menys". Tot i així ha apuntat que just al davant de l'entrada hi ha una parada de bus i també compten amb dues estacions de Girocleta a pocs metres. Per això Matabosch ha recomanat als futurs espectadors que visitin la cúpula ho facin "a peu o en transport públic".

Matabosch lamenta que els veïns descontents no els hagin dit res

El projecte de la Cúpula de les Arts no ha agradat a tots per igual. La setmana passada una seixantena de veïns de la carretera de Barcelona van anunciar a diversos mitjans de comunicació que s'unirien en contra del projecte i que ja estaven demanant assessorament legal per controlar que tota la documentació del nou equipament estigui en regla.

Davant d'aquesta mobilització, el promotor de la carpa ha assegurat que "estem tranquils" perquè hi ha un estudi acústic i de mobilitat que garanteix l'obertura de la Cúpula de les Arts. De tota manera, Genís Matabosch ha afirmat que abans d'aixecar la carpa van fer una reunió amb els veïns de la zona "sense tenir-ne cap obligació" per informar-los del projecte. En aquesta reunió hi van assistir l'enginyer i el tècnic de so per respondre a tots els dubtes.

Després d'aquesta trobada amb un resultat satisfactori, han llegit als diaris les preocupacions de la seixantena de persones per les molèsties de sorolls i problemes de trànsit que podria portar la Cúpula de les Arts. Matabosch ha lamentat que cap d'ells hagi anat a les oficines que té Circus Arts Foundation (l'entitat promotora de l'espai) a la plaça d'Europa, a pocs metres de la cúpula.

Genís Matabosch, però, ha volgut treure ferro a l'assumpte afirmant que "hi ha molts veïns" que els han mostrat la seva satisfacció perquè "per fi no passarà tot el centre i per fi un aparcament ple de grafitis i escombraries es convertirà en un pulmó cultural".

El Circ Charlie Rivel arribarà a Girona per fires

A banda de la programació del Festival Úniques, la Cúpula de les Arts també acollirà al circ Charlie Rivel, que arribarà a la ciutat de Girona durant les Fires de Sant Narcís. D'aquesta manera, Girona comptarà amb un circ amb una orquestra que tocarà en directe, un fet que "feia més de 40 anys" que no passava a la ciutat, ha reblat Matabosch.

Aquest circ portarà diferents atraccions internacionals, com ara la malabarista francesa Françoise Rochais, que té el Rècord Guinness en malabars amb bastons, o el Trio Black Diamond que venen d'Etiòpia i combinen acrobàcies, equilibris i contusions.

Jornada de portes obertes abans de la inauguració

Per a tots aquells curiosos que vulguin passejar pel nou pati de butaques o veure les dimensions del nou escenari, els promotors de l'espai han organitzat una jornada de portes obertes de cara a aquest dijous 18 d'octubre de vuit del matí a nou del vespre.

A més, conviden a tots els assistents a fer-se una fotografia des de la pista i la comparteixin a les xarxes socials per entrar en un concurs. En total, preveuen repartir fins a 500€ en entrades pels diferents espectacles programats.