Aquest dijous comença l´edició número disset del Festival Acústica a Figueres. El certamen manté el format que l´ha consolidat com a la gran cita de final d´estiu a Catalunya i, com cada any, també comptarà amb algunes novetats. Més enllà de la vintena de nous artistes que hi prenen part, el festival recupera la plaça de l´Ajuntament com un dels punts de trobada, amb la Fira del disc del col·leccionista. El Festival obre la Rambla dijous, avançant així en un dia el tret de sortida principal. També amplia la zona de Food Trucks a la plaça Josep Pla. Bananna Beach (22 hores) i LaRaíz a mitjanit, seran els encarregats d´obrir el festival.

L´Acústica, el festival urbà privat més important del país i sota la distinció de festival estratègic de pop-rock de Catalunya, té per objectiu "poder optimitzar tot el que hem aconseguit en aquests 16 anys", explica el director del certamen, Xavi Pascual. "La ciutat de Figueres, sense tenir cap tradició musical rellevant en música moderna, es converteix durant quatre dies en la capital musical del país. Hem de cuidar aquest tresor que tenim a la ciutat, valorar-lo com cal, i tractar-lo com es mereix", afirma.

Quatre escenaris de la ciutat -la Rambla, la plaça Catalunya, la plaça de la Palmera i la balconada del Teatre Jardí-, comptaran amb els artistes de renom, però també amb nous conjunts que busquen projecció per donar-se a conèixer. Grups coneguts com Animal, Els Catarres, Mishima, Love of Lesbian, Juanjo Bosk, Albert Pla o Judit Neddermann, però també conjunts amb no tant de ressò mediàtic com Pupil·les, format per dues cantants, Natàlia, Mireia i Dj Joan que camina a mig camí entre el sound System, el hip hop, el dancehall o Senyor Oca, els flamants guanyadors de la darrera edició del Sona 9. Sense deixar de banda els altempordanesos Bananna Beach, Lildami o Serial Killerz, entre d´altres.

Cinc concerts d´Acustiqueta

L´edició d´enguany del certamen compta amb fins a cinc concerts de l´Acustiqueta, que arriba a la sisena edició. Buhos en família, Reggae per Xics de The Penguins, Macedònia, Marc Parrot amb Eva Armisén i l´Orquestra Diversiones seran els encar­regats d´amenitzar l´ambient, en aquest cas diürn, i per un públic diferent del de la resta de concerts: els més petits de casa. Aquesta vessant de l´Acústica té cada vegada més afluència de gent, i una prova n´és l´augment del nombre de concerts.

Aprofitant el fet que Figueres serà el centre de moltes mirades aquest cap de setmana, divendres a un quart de 8 del vespre en el marc de la Fira del llibre a la plaça ajuntament, Llibres Low cost presenta un llibre molt especial, El món segons Halldor, La fórmula secreta islandesa del bon rotllo, de l´islandès Halldor Mar, més conegut pel seu programa a TV3, anomenat Katalonski. Savi, observador, irònic, humil, planer i feliç, Halldor explica la seva història i, alhora, fa que els lectors s´enamorin d´aquest peculiar, aspre, salvatge i preciós petit país anomenat Islàndia.

Prevenció a la Font Lluminosa

En el marc del festival, l´Ajuntament de Figueres ha organitzat una xerrada, aquest dijous a les set de la tarda, per tal d´explicar el funcionament del Punt de Suport, que anirà a càrrec de representants de la Comissió pel seguiment del Protocol contra les agressions sexistes i de l´entitat Ranura. La xerrada es farà al Punt del Suport, a la plaça Ernest Vila (Font Lluminosa) de Figueres.

El Protocol contra les agressions en els esdeveniments festius de la ciutat posa especial atenció en la prevenció i la sensibilització la violència del sistema patriarcal, des d´una perspectiva estructural i global. És a dir, no només aborda les agressions més visibles (les físiques), sinó totes aquelles actituds i comportaments que sovint no són reconeguts per la seva naturalització en els espais festius o l´espai públic. Per exemple, burles sexistes, envair l´espai personal, mirades i insinuacions no desitjades o insistir davant d´una negativa, entre d´altres casos.