Després de sis dies intensos d´activitats lúdiques, en què el bon temps ha estat la tònica i ha afavorit la participació, fins i tot la implicació dels turistes, la festa major de Roses culmina aquest mateix dimarts just coincidint amb la Mare de Déu d´Agost. Les propostes programades per aquesta jornada tenen un marcat accent tradicional i destaca, entre elles, l´entrega de la Dracma de Plata, el màxim guardó que atorga anualment l´Ajuntament a algun dels seus conciutadans. Enguany, el privilegi s´atorga a Cristina Barceló, directora del Grup de Danses Tradicionals, i al notari de Roses Carles Pons Cervera. La cita serà al Teatre Municipal a les 12 del migdia i l´acte és d´accés lliure.

El regidor de Cultura, Francesc Giner, està molt content de com s´ha anat desenvolupant la festa fins al moment. D´entre els actes ha volgut destacar el ple aconseguit pels actors del Jubiteatre i també l´afluència de balladors a la plaça Frederic Rahola durant l´actuació de la Selvatana, "tot un clàssic molt esperat". Giner, a més, ha volgut ressaltar la massiva assistència de públic a les Barraques durant l´actuació de Celtas Cortos i la presència de turistes. "Potser el fet d´haver obert més l´espai hi hagi ajudat", reflexiona el regidor.

La darrera jornada de la Festa Major, aquest dimarts, serà també potent. Començarà, de bon matí, amb el so de les gralles. "Els veïns s´ho prenen bé i, fins i tot, n´hi ha molts que els preparen l´esmorzar", afirma Giner. A les 10 del matí, a tota aquesta animació s´hi sumaran la colla gegantera local i la companyia de trabucaires dels Miquelets que, aquests segur, despertaran tot el personal. A la mateixa hora tindrà lloc la travessia de natació, un esdeveniment esportiu que aquest any arriba als 81 anys d´història i que atrau a nedadors d´arreu de Catalunya, una fita extraordinària i que ja revela el significat que té aquesta cursa.

Una distinció molt esperada

El moment més emotiu de la jornada, potser, serà l´entrega dels Dracma de Plata al Teatre Municipal. Enguany, aquesta distinció, que segons el regidor és molt esperada pels rosincs, recau en dues persones molt conegudes al poble. Val a dir que, durant l´acte també es projectaran dos vídeos per conèixer-les encara millor. Tothom, diu Giner, està convidat a assistir-hi, així com al vermut popular que s´oferirà a posteriori en el vestíbul del Teatre.

A la tarda, les propostes lúdiques es concentren sobretot a la plaça Catalunya. La cercavila gegantera, que sortirà de la Ciutadella, farà parada en aquest espai on, més tard, els participants als tallers de dansa Bàlldemar oferiran una exhibició de danses tradicionals, algunes de locals com el ball de nyacres i la bolangera. La festa es tancarà amb els focs i un ball amb Fugados de Alcatraz.