Aquest divendres, dia 14 de novembre a les 8 vespre, s'inaugura a la capella del convent de Santa Clara de Castelló d'Empúries, l'exposició de fotografies 'Miquel Ruiz Avilés: una altra manera de captar el món, 1979-2013'.

La mostra, organitzada per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, arriba ara a Castelló d'Empúries, després d'haver-se inaugurat l'estiu passat a Figueres i d'haver passat pel Visa Off de Perpinyà. Desprès, continuarà el seu cicle itinerant per diferents sales d'exposicions de les comarques gironines com Cadaqués, la Jonquera, l'Estartit, Hostalric o Peralada.

L'exposició respon a una acurada selecció d´entre totes les imatges que integren el Fons Miquel Ruiz, cedit a INSPAI, que consta de més de cent mil fotografies.

El projecte sorgeix de la col?lecció 'Quaderns de Fotografia', que edita INSPAI amb la voluntat de donar a conèixer els seus fons fotogràfics. Les fotografies escollides per al quadern dedicat a Miquel Ruiz (en les quals també es basa l'exposició) segueixen un patró temàtic a través del qual es fa un recorregut per la trajectòria professional i vital d'aquest fotoperiodista. Així, tant l'exposició com el quadern s'han dividit en quatre àmbits, entre 1979 i 2003: premsa territorial, premsa internacional, Bòsnia i treballs recents.

S'inicia amb un bloc fotogràfic dedicat a la premsa territorial: un aplec d'imatges que comprenen la producció de Miquel Ruiz per als mitjans de comunicació del territori gironí i català des dels seus inicis, l'any 1979, fins al 2003, i que mostren algunes de les principals notícies i esdeveniments polítics i socials ocorreguts a les comarques de Girona.

El segon bloc aplega les imatges recollides en alguns dels seus projectes internacionals entre els anys 1987 i 2006: Nicaragua, Palestina i Sri Lanka. En aquests destins el fotògraf esdevé de nou narrador crític de la realitat, i construeix un discurs amb voluntat de denúncia.

El tercer bloc correspon a Bòsnia, i és el més representatiu en el treball de Miquel Ruiz. Cobreix tant la primera etapa (1993-1997), en ple conflicte dels Balcans (setge de Sarajevo), com algunes de les etapes posteriors (2006-2009). Les imatges d´aquest tercer bloc recullen les seqüeles de la guerra i les manifestacions i actes de reconeixement de les víctimes, especialment les del genocidi de Srebrenica.

I el darrer bloc mostra unes imatges de producció recent, de factura més íntima i personal, que estan agrupades en tres projectes titulats Instagrams, el nom de l'aplicació amb què han estat captades, Les hores, en homenatge al llibre de Josep Pla, i Ictustransformació, en clara referència a l'atac que va tenir Ruiz l'any 2010.

Miquel Ruiz (Purullena -Granada-, 1954). Aquest projecte serveix no només per donar a conèixer el patrimoni fotogràfic de les comarques gironines, sinó també per mostrar d´una manera àmplia el treball de Miquel Ruiz, el qual forma part d'una generació de fotògrafs que han deixat empremta en el món de la premsa a les comarques gironines.

És la primera vegada que es projecta una exposició del fotògraf en clau retrospectiva i amb la voluntat de transmetre també la dimensió personal de Miquel Ruiz, un artista que ha utilitzat la fotografia per denunciar la injustícia i promoure la solidaritat (tant des de l´ONG Fotògrafs per la Pau, com amb la implicació personal en el conflicte de Bòsnia i Hercegovina), i, fins i tot, per lluitar contra les seves pròpies adversitats, després de l'ictus que va patir l'any 2010 i que va provocar que la seva trajectòria com a fotoperiodista quedés aturada. Des de llavors, Ruiz utilitza la imatge com a instrument de recuperació, ja que ara treballa en processos més creatius i d'experimentació.

La mostra es podrà veure fins al 29 de novembre.