El proper dimarts, 26 de juliol, comença la 14a edició del FITAG, el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, patrocinat per la Diputació de Girona amb el suport de la Casa de Cultura i l'Ajuntament de Girona. Seran cinc dies de festival en què Girona i les seves comarques gaudiran, com cada any, d'una programació teatral variada, participativa i per a tots els públics.

És per això que aquest cap de setmana el FITAG ja encén motors amb una programació extraordinària (Off FITAG) que, per primer cop, se situa fora dels dies oficials del Festival. L'objectiu és incidir en dos dels projectes fonamentals del FITAG (les coproduccions teatrals i el FITAG als municipis) i donar-los cobertura pròpia, per transformar-los en l'avantsala del que aquest any serà el Festival.

El dissabte 23 d'agost, al teatre municipal El Jardí de Figueres, i el diumenge, 24 d'agost, al Teatre Municipal de Lloret de Mar, s'hi podran veure les coproduccions 'Metro' i 'La historia de una locura'; la tercera de les coproduccions que es podran veure en aquesta edició del FITAG és 'Una mujer inquietante', que es representarà al Centre cívic Barri Vell-Mercadal de Girona els dies 27, 28, 29 i 30 d'agost.

Col·laboració amb comarques

Les coproduccions teatrals sorgeixen de l'estreta col€laboració que des de fa temps té el Festival amb diferents poblacions de les comarques gironines a través del projecte FITAG als municipis. La idea neix de la voluntat que el Festival té des de fa molts anys, per una banda, de portar espectacles al territori, i per l'altra, de crear una plataforma per tal que les companyies de teatre amateur locals tinguin una experiència de col€laboració i convivència amb companyies amateurs de l'Estat espanyol i internacionals.

El director del Festival, Martí Peraferrer, explica que s'«aposta per un format de festival diferent, en què l'intercanvi, la formació, la promoció dels nostres grups de teatre ameteurs locals passin per experiències actives i dinàmiques, i no es limitin a ser un aparador d'espectacles, sinó també una fàbrica d'idees participatives que es pensen, es planifiquen i tenen lloc durant molts mesos abans que el Festival s'inauguri".

Les coproduccions teatrals que es podran veure al Festival van néixer en l'edició del FITAG de l'any passat. Des de llavors fins ara, les companyies Maru-Jasp, d'Alcalà de Henares, i Grotesque de Surgut, de Rússia, han estat treballant conjuntament amb la companyia Tequatre, de Figueres, i el Col€lectiu d'actors i actrius de Lloret de Mar, amb els espectacles Metro i La història de una locura. La tercera de les coproduccions, Una mujer inquietante, també ha sorgit d'un projecte d'intercanvi internacional de l'any 2014 amb la directora Graziela Sureda de Buenos Aires (Argentina) i la Cia. Pedres i Sospirs de Girona.

Aquestes coproduccions han suposat un treball important de coordinació en les agendes de tots els participants. El director madrileny de l'espectacle Metro, Juan M. Casero, es va desplaçar fa uns dies a Figueres per treballar amb la companyia empordanesa Tequatre, que, després, es va desplaçar a Alcalà de Henares per començar els assajos amb la companyia teatral d'aquesta localitat, Maru-Jasp. Aquesta última setmana, abans de l'estrena, les dues companyies han treballat juntes i han conviscut a Figueres, acollides per l´Ajuntament. La companyia russa Grotesque, que firma l'espectacle Història de una locura, fa 15 dies que està instal€lada a LLoret de Mar treballant amb un heterogeni col€lectiu d'actors i actrius amateurs d'aquest municipi. La directora argentina, Graziela Sureda, va arribar a principis de juliol a Girona per assajar durant un mes la representació Una mujer inquietante, amb actors i actrius gironins, que s'estrenarà en un escenari nou per al FITAG: el centre cívic Barri Vell - Mercadal.

Gràcies a aquests tres projectes participatius, que estan finançats pels ajuntaments que acullen les companyies convidades i pel mateix FITAG, més de 40 actors de les nostres comarques, estan a les ordres de tres directors de fora de Catalunya: Surgut-Rússia, Madrid-Espanya i Buenos Aires - Argentina.