Enguany el Museu del Joguet de Catalunya celebra els seus primers quaranta anys. Comencem escalfant els motors d’aquesta commemoració amb aquesta exposició, que recull, a manera d’itinerari visual, les 207 exposicions que durant aquestes quatre dècades s’han celebrat al Museu i per tant, la història del Museu des de la seva creació l’any 1982 fins a l’actualitat.

El Museu del Joguet de Catalunya, es va gestar a partir de la col·lecció particular del seu fundador, Josep Maria Joan Rosa i de Pilar Casademont Sadurní i és fruit de la seva passió creativa i el seu esforç.

La creació va venir inspirada per l’artista Joan Brossa. Brossa i Josep Maria Joan, es van conèixer a Barcelona l’any 1960 i van mantenir una íntima amistat fins a la mort del poeta. Joan Brossa va escriure un sonet per a acompanyar la primera exposició que l’any 1972 es va fer al Palau Güell de Barcelona de la col·lecció de joguets de Josep Maria Joan i que va ser el germen del Museu.

Una vegada obert el Museu, i en motiu del segon aniversari, al 1984, va fer el poema Sextina al Museu del Joguet. Dos anys després des del Museu es va editar la Sextina en Braille, que va il·lusionar Brossa. Era tal la seva estimació pel Museu, que l’any 1991, al ser anomenat escriptor del mes per la Generalitat de Catalunya va decidir que l’acte central seria la visita guiada que ell faria al Museu. Va ser Patró fundacional de la Fundació Museu del Joguet de Catalunya i fins a la seva mort. I va llegar els seus joguets al Museu, que ara formen part de l’exposició permanent. Joan Brossa va ser el padrí del Museu.