TV3 estrena aquest diumenge els dos primers episodis de la sèrie documental 'El judici', dedicada al judici als líders independentistes catalans al Tribunal Suprem per l'1-O. Amb direcció de Lluís Arcarazo i producció executiva de Jaume Roures (Mediapro), la sèrie està plantejada com un thriller documental en vuit capítols. Els episodis reconstrueixen els fets amb l'ànim de reflexionar "sobre la independència del sistema judicial i sobre la vigència dels drets civils i dels valors democràtics a l’estat espanyol". 'El Judici' sintetitza tot el procés judicial i compta amb més de 30 entrevistes realitzades als implicats, inclosos alguns dels acusats i el fiscal Javier Zaragoza, en les seves primeres i úniques declaracions referents al judici.

Advocats, jutges, fiscals, juristes, experts, acusats, familiars, observadors internacionals, testimonis i representants de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat apareixen al llarg dels vuit episodis d'aquesta producció de The Mediapro Studio. La sèrie recull dos anys d’investigacions judicials i policials i 54 sessions de vista oral al Tribunal Suprem, amb més de 400 hores d’emissió en directe.

Entre els testimonis recollits destaquen els dels acusats Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila; el del fiscal de la sala II del Tribunal Suprem, Javier Zaragoza, en les seves primeres i úniques declaracions referents al judici; el de la Premi Nobel de la Pau Jody Williams; el de Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya del 2015 al 2017; el d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; el de Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya del 2018 al 2020; Jaume Alonso-Cuevillas, advocat; Olga Tubau, advocada penalista; Joaquín Giménez, magistrat emèrit del Tribunal Suprem, i Anaïs Franquesa, coordinadora d’International Trial Watch, entre d’altres.

Les entranyes del judici

A més, la sèrie ofereix imatges inèdites que permeten ser testimoni del que va passar a les entranyes d’aquest judici històric. Durant els 8 capítols de la sèrie es veuran passar per la sala II del Tribunal Suprem els dotze acusats i els seus equips legals, amb les seves diverses estratègies de defensa. Però també es fa un seguiment als familiars en els seus incansables desplaçaments, s’assisteix a reunions de les defenses i es repassen els fets que van portar aquests 9 homes i 3 dones a ser jutjats. La narració, feta des del punt de vista dels advocats defensors i que compta amb la veu en off de Jordi Boixaderas, submergeix l’espectador en la dinàmica interna del judici.