La Covid ha trastocat les nostres vides. També les nostres festes, fins i tot, les més identitàries. Aquestes, però, resisteixen per la voluntat de la gent. Ho fan, sens dubte, amb totes les mesures per fer prevaldre la seguretat del públic. Així serà, des d'aquest dijous i fins diumenge, durant les festes de la gent de mar, les festes del Carme de Castelló d'Empúries, com sempre concentrades a Empuriabrava, entorn dels seus canals i de la platja, i on no faltarà música i diversió i, per descomptat, la processó de la Verge.

Un no es pot ni imaginar la festa del Carme sense aquestes tradicionals processons pel mar. En el cas d'Empuriabrava, aquesta imatge religiosa, que molts veneren més enllà de simbolismes, reposa durant tot l'any en una capelleta construïda, de forma austera, als anys setanta al costat de la zona del Poblat Típic. El dia de la festa, que enguany és dijous, l'engalanaran per a l'ocasió i, posteriorment, la pujaran a l'embarcació que navegarà pels canals. Es vol, però, evitar les concentracions massives als carrers i, a més, s'elimina el petó que es feia, tot després, a la imatge i els actes festius posteriors. El regidor de Festes, David Garre, és del parer que el fet de caure la processó en dijous ajudarà a evitar la massificació.

Animar però no concentrar

Animar però no concentrarUna solució que també han trobat des de l'Ajuntament és apostar per la música itinerant. Així, des de dijous fins dissabte, de 2/4 de 9 a 2/4 d'11 de la nit, tres formacions sobre rodes -Los Labradores, La Dinamo i Sidral Brass Band- animaran els carrers principals de la urbanització, la zona «on hi ha més restauració i comerços». El dijous a la nit, a més, es proposaran dues activitats: un concert d'havaneres i cançó de taverna amb Peix Fregit, una formació mítica amb quasi cinquanta anys d'existència, a l'escenari del passeig Marítim a 2/4 d'11 de la nit i cinema a la fresca per a adults, a les 11 de la nit, amb la projecció del film Adú, a la plaça de les Palmeres. Com diu David Garre, inicialment van pensar a oferir autocinema tot l'estiu, però la proposta «es va acabar aparcant».

A partir de dijous, la festa seguirà a Empuriabrava amb més animació itinerant pel carrer i amb un doble concert acústic de Gertrudis, dins la seva gira A pèl, a l'escenari del passeig Marítim, a prop de la pista de bàsquet tancada per controlar l'accés només al públic amb reserva. Aquesta fórmula dels dos passis, a 2/4 d'11 i a 2/4 d'1 de la matinada, s'ha convertit en una de les solucions que han trobat els ajuntaments per poder programar música amb un aforament més reduït i controlat. A més, Garre explica que, el fet de venir amb una formació més petita, el cost és més econòmic. De fet, en global, el cost de la festa ha disminuït.

Dissabte la proposta farà un gir cap a un altre estil: sardanes amb la cobla Contemporània, a 2/4 de 7 de la tarda a la plaça de les Palmeres, i funk amb Dream Big Funk Band, a 2/4 d'11 de la nit al Passeig. El darrer dia serà l'orquestra Cimarrón la que actuarà, també fent dos passis, a les 8 i a 2/4 d'11 de la nit.

A banda del cinema d'adult, també l'Ajuntament ha pensat en el públic més petit. Així, divendres, a 2/4 d'11 de la nit projectaran El Rei Lleó, doblada en català i amb subtítols en anglès, que tenen en compte els possibles visitants estrangers. A més, diumenge, el figuerenc Raül Black oferirà un espectacle de màgia a partir de les 7 de la tarda. Black és ben conegut a la comarca.

Gratuïtat però amb reserva

Gratuïtat però amb reservaCom quasi tota l'oferta lúdica d'aquests dies, els actes seran gratuïts per a tothom, però caldrà reservar entrada de forma telemàtica. El regidor de Festes de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries matisa, però, que si queden places -es preveu un aforament màxim de 400 persones- la gent es podrà inscriure allà mateix i accedir al recinte.

Aquesta fórmula s'està fent servir a molts llocs. Tot i això, depenent de la classe de públic costa més implementar-lo. Així, per exemple, cada dimecres de juliol es fan concerts de sardanes a la plaça Joan Alsina, al nucli antic de Castelló. Aquest dimecres, per exemple, hi actuarà la cobla Bisbal Jove. En ser un públic d'edat no es demana reserva. L'aforament és limitat i l'accés es fa per una de les voltes que connecten amb la Llotja.