Els restaurants figuerencs Integral, d'Òscar Bigas; i Antaviana, de Carles Fabregó, han tornat a ser distingits com a establiments "Slow Food Km0". Aquests distintius s'atorguen als establiments on es cuinen plats que prioritzen la pagesia propera i ecològica, emprenen aliments de temporada, eviten l'ús de transgènics i cuinen peix capturat de forma sostenible.

En els guardons entregats el passat dilluns 2 de març a Sant Feliu de Guíxols també es va fer un lliurement de plaques Slow Food a productors de vi natural que estan compromesos amb el medi. En aquesta categoria, els premiats van ser el Celler Gutina, de Sant Climent Sescebes, i Carriel dels Vilars, d'Espolla, que produeixen els seus vins sense adobs químics, herbicides, plaguicides, fungicides sintètics ni organismes modificats genèticament. Per a obtenir un vi natural, només utilitzen llevats propis del raïm i de la vinya; sense afegir-hi sulfits ni cap tipus de conservant, tot respectant el cicle natural.

Durant l'entrega va comptar amb la presència de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, la qual va fer una defensa aferrissada dels productes "de proximitat". Jordà destacava la importància d'optar pel tracte "proper" amb el productor i de fomentar la tria dels aliments que tinguin un preu "just". L'acte va reunir una seixantena de restaurants d'arreu del territori català, deu menjadors escolars i prop de seixanta productors i elaboradors agroalimentaris.

Els Restaurants KM0

El projecte dels Restaurants 'Km0 de SlowFood' va néixer uns anys enrere de la voluntat de fomentar una cultura basada en aliments bons, nets i justos per part de cuiners i socis. Així doncs es tracta d'una associació ecogastronòmica sense ànim de lucre fundada el 1989 i que es pot trobar en l'actualitat en més d'un centenar de països. En el cas de Catalunya, l'associació integra un total de 57 restaurants, juntament amb una desena de menjadors escolars.