Entre el mite i la realitat, Figueres és la principal ciutat que el visitant del nord troba quan acaba de travessar els Pirineus. Amb poc més de quaranta-cinc mil habitants, Figueres té molts atractius destacables, entre els quals hi ha sempre el llegat del gran geni surrealista Salvador Dalí. Com a capital de comarca que és, la ciutat conserva el seu paper de centre neuràlgic dels mercats de productes de la terra. Així, cada dimarts, dijous i dissabte, les places de Catalunya i del Gra, totes dues cobertes, esdevenen un pol d'atracció de compradors i venedors a l'aire lliure. Són mercats que conserven una tradició carregada d'història i que cap viatger pot deixar de visitar.

Els dijous, al passeig Nou, el vial que enllaça la moderna estació de l'AVE-TGV amb el centre de la vila, s'hi celebra el mercat de la roba i els complements, amb centenars de parades vingudes d'arreu de Catalunya. A la Rambla, el cor urbanístic de Figueres s'hi fa un mercat de brocanteria cada tercer dissabte de mes.

Els mercats bullen de gent i d'ambient tres dies a la setmana

Figueres és una capital de museus. El Teatre-Museu Dalí rep més d'un milió de visitants al llarg de l'any. Però el surrealisme no ho és tot. L'antic Hotel París acull el Museu del Joguet de Catalunya amb una de les col·leccions més valuoses d'Europa. Seguint l'eix d'aquest espai cap a la placeta baixa de la Rambla, trobarem el Museu de l'Empordà, amb material i obres que abasten des del temps de la prehistòria fins a l'art d'avantguarda dels nostres dies amb una important presència d'autors empordanesos. A l'altre costat del passeig, al carrer de Sant Josep, hi ha el Museu de l'Electricitat. A tocar la renovada plaça de l'Escorxador, hi trobarem el Museu de la Tècnica de l'Empordà.

I no podem oblidar el gran espai històric arquitectònic que és el castell de Sant Ferran, del segle XVIII, considerada la fortalesa militar més gran d'Europa i que mereix una extensa visita qualsevol dia de l'any.