Carles Piqué és el president de la Comissió de Carnaval La Farandola de l'Escala des de fa més de vint anys. Abans ja havia estat implicat, també quasi dues dècades, a la Comissió de la Festa Major. L'acompanyen, a primera línia d'acció, Marta Falgàs i Josep Lluís Córdova, tot i que, els dies de Carnaval -des d'aquest dissabte fins dilluns-, són uns quants més controlant que tot vagi sobre rodes. En aquesta entrevista explica alguns dels secrets de l'organització

Són molts anys dedicats al poble. Quina explicació té?

Perquè m'agrada. Molta gent ens pregunta com podem estar-hi, però hi estàs perquè t'agrada, si no, no ho faries. Abans, quan estava a la comissió de la Festa Major, dedicava quasi sis mesos de l'any a la festa i sis mesos al Carnaval. Fins i tot, les meves vacances les sacrificava. És a dir, o t'agrada, o no ho fas.

Creu que la gent és conscient del sacrifici que fan tots vostès?

Suposo, molts ens ho diuen.

L'estructura del Carnaval, enguany es manté.

Sí, és la de sempre perquè, si una cosa funciona, no cal canviar-la. El que canviem són els grups, però el format és el mateix.

L'Ajuntament ha incrementat una mica les subvencions a les carrosses. Com ho valoren?

És positiu perquè fer una car­rossa costa molts diners i, amb l'ajuda que ens donava sempre, som conscients que sempre falta, falta bastant. Ara, tot el que es pugui donar és d'agrair.

Com se soluciona la falta de finançament?

Hi ha colles que tenen patrocinadors a la carrossa, altres van a diferents carnavals i així poden pujar una mica més l'ingrés.

Això ajuda a mantenir la qualitat del Carnaval?

El Carnaval va créixer fa deu anys, perquè la gent de la Comissió vam decidir canviar el format. Va agradar i va portar més gent. Vam posar un topall de vint car­rosses. Pensa que algun any havíem arribat a ser només sis car­rosses. El canvi va ser substancial.

Algunes colles són convidades per altres carnavals.

Aquest any, la colla del Pòsit van ser convidats per Sant Joan les Fonts a anar a Olot. Són una colla que sempre queda ben posicionada i tenen bastant anomenada. D'altres s'apunten, cert, perquè, és el que diuen, si tenen entre tres i quatre mesos de feina, per sortir un dia, és molt emprenyat. Per això, alguns van al Carnaval d'Olot, altres a les festes de Primavera de Palafrugell... Hi ha colles que, si s'ho munten bé, poden anar a quatre o cinc rues. Volen esprémer al màxim la carrossa, totes les subvencions que puguin sumar i, al final, és passar-s'ho bé i no pensar ni en els polítics ni en res, que per això dediquen tants mesos de feina.

Els escalencs senten molt el Carnaval, està molt arrelat?

El Carnaval de l'Escala, la principal fortalesa que té és que, com que es fa la rua el diumenge al matí, permet la participació de molta gent. Si fos de nit, molta mainada no sortiria i nosaltres tenim molts grups amb molts nens. Si ho haguéssim fet de nits, s'hauria mantingut, però ja no seria l'Escala. A més, moltes colles venen per aquest motiu, perquè ho fem de dia. Per a moltes és la raó principal i això és la nostra fortalesa.