Des de fa uns quants anys, l'Escala ha aconseguit consolidar una línia molt concreta de Carnaval: el familiar. Això no és per casualitat i justifica, doncs, que el gruix principal de la festa -la rua- es faci diumenge i de dia, concretament a les 11 del matí. Com explica la tècnica de Cultura i Festes de l'Ajuntament de l'Escala, Sònia Peracaula, «l'Escala és destinació turística familiar» i tot allò que s'impulsa es fa seguint aquests paràmetres. Uns criteris que marquen, fins i tot, el topall màxim de carrosses a desfilar: vint. Enguany, freguen els millors registres ja que porten inscrites unes 1.200 persones distribuïdes en disset carrosses i una comparsa.

Coincidint amb la celebració del 40è Carnaval en democràcia, l'Escala recupera completament el recorregut tradicional, el més vistós, el que té com a marc un dels seus principals valors, el mar. L'any passat ja es va aconseguir fer-ne una part, però restava el darrer tram, el de sortida. Així, les carrosses i comparses sortiran diumenge, a les 11 del matí, des de l'avinguda Girona i recorreran l'avinguda Ave Maria, el passeig Lluís Albert seguint pel Port d'en Perris, la Punta, la Platja i enfilant el carrer Enric Serra fins a la plaça de les Escoles. «Tothom està content perquè aquest recorregut dona vida», reconeix la tècnica.

L'Ajuntament no està sol en l'organització del Carnaval. Al seu costat, evidentment, com a pal de paller, hi ha la Comissió de Carnaval La Farandola. L'Ajuntament es va implicar, segons la tècnica, per una raó: «El Carnaval és una festa estratègica per a l'Escala, està fora de la temporada turística, però és un pol d'atracció tant per a la gent de casa com per a la de fora». Implicant-se garantien, doncs, «donar-li una cobertura econòmica» i que es pogués fer sempre. Cal dir que els escalencs tenen el Carnaval arrelat dins el seu ADN. De fet, es conserven imatges de carrosses desfilant que daten del 1911. «Quasi tot el poble s'implica», reconeix Peracaula que afegeix, però, que el Carnaval de l'Escala no busca créixer, sinó consolidar i potenciar «la qualitat».

Per aquest motiu, des de fa uns anys, l'Ajuntament va augmentar la partida a les subvencions de les colles locals per fer carrossa fins a 650 euros. Aquesta s'inclou dins l'estratègia d'ajut a la creació i participació en el Carnaval. Val a dir que totes les colles locals fan carrossa. En aquest sentit, de les divuit colles apuntades, vuit són de l'Escala. La resta arriben des de diferents punts de la comarca com Vilamacolum, Sant Pere Pescador i l'Armentera, però també de més lluny com Pals, Salt o la Bisbal. A aquestes colles les ajuden també finançant-los els desplaçaments des del punt d'origen fins a l'Escala.

Premis i un jurat camuflat

Premis i un jurat camuflat

Un dels al·licients d'aquest Carnaval és, sens dubte, els premis als quals opten les carrosses i les comparses. Ambdues categories inclouen premis diferents. La de car­rosses, obligatòriament a estrenar en aquest Carnaval, poden optar a tres premis: 900, 750 i 550 euros. Respecte a les comparses, els premis són de 600, 450 i 350 euros. En aquesta categoria, es té molt en compte si la comparsa duu a terme una coreografia. De fet, totes ho fan, quelcom que el públic assistent -si el temps acompanya, sol ser d'unes 6.000 persones- agraeix amb forts aplaudiments. Els premis s'arrodoneixen amb un Premi Especial que guanya la colla que presenta algun element especial. El premi és de 250 euros.

Qui valora les carrosses i les comparses aquell dia? Doncs un jurat que canvia cada any i que és quasi invisible i fonedís, ja que ningú, a excepció dels organitzadors, sap qui ha estat convidat a dur a terme aquesta tasca tan important. A més, es camufla entre el públic i observa la rua des de diferents perspectives. Com explica Sònia Peracaula, «són tres persones de fora relacionades amb el món de l'art, la publicitat i la comunicació». Sempre són tres perquè mai es pugui generar una situació d'empat.

Respecte a la seguretat, per Carnaval es desplega un Pla d'Autoprotecció amb l'assessorament de Protecció Civil i la Policia Local, els efectius dels quals estan, diumenge, tots en actiu.