Vila-sacra recupera aquest diumenge la seva passió pel calçot, el producte que més públic atrau al municipi i que mobilitza especialment els veïns en una Fira que enguany compleix setze anys. Un any més l'acte estrella és el concurs de menjar calçots, acompanyat de la degustació de calçots, que durarà tot el matí i fins final de les existències, amb la col·laboració de la Unió Esportiva Vila-sacra. «La Fira segueix com la passada edició en general. El que hem canviat és el lloc on els courem, que serà durant tot el matí perquè estigui més a la vista i més gent ho pugui veure», explica l'alcaldessa, M.Carme Barceló. Els dies previs a la Fira, els veïns del poble ja es troben per elaborar la salsa de calçots i envasar-la per facilitar-ne la consumició als visitants. Aproximadament es couran uns deu mil calçots.

La Fira, amb més de 70 parades de tot tipus de productes, s'obrirà diumenge a les deu del matí i s'allargarà fins les cinc o les sis de la tarda. Durant la jornada, l'activitat serà intensa i inclourà tot tipus de propostes per a diferents col·lectius: Per als més petits s'han programat passejades amb poni, un taller de disseny de pitets i jocs tradicionals. També es farà al migdia la Missa Solemne com cada any amb l'acompanyament de la Coral Veus Blanques del poble. La Fira segueix la línia dels darrers anys que s'ha consolidat com un model d'èxit, així que des de l'Ajuntament s'ha mantingut una programació similar a la de l'edició passada i només cal que el temps acompanyi perquè el poble s'ompli a vessar de gent.

El concurs de menjar calçots continua essent una de les activitats que més públic atrauen. «S'hi presenten entre 3 i 5 concursants cada any. Alguns repeteixen però cada edició s'apunten nous concursants. Fins i tot hem tingut alguna dona darrerament». Un any més Barceló recalca la participació de les associacions i dels veïns per aconseguir l'èxit de la Fira. L'Ajuntament de Vila-sacra entén la Fira de la Ceba i el Calçot com una jornada per lluir el poble així com les seves col·laboracions. Des de fa anys la trobada dedica un apartat molt important a les exposicions locals, repartides per diferents escenaris del poble. Aquest diumenge a la Llar d'Avis es durà a terme l'Exposició-concurs de Plantes i Flors a càrrec de l'Associació de Dones de Vila-sacra. Els Premis es lliuraran a la mateixa Llar d'Avis a dos quarts de dotze del migdia.

Les exposicions locals són un dels atractius de la Fira

A més durant tot el matí es podrà visitar a l'edifici de l'ajuntament l'exposició que té la seu definitiva al Castell Palau de l'Abat titulada Càtars i Trobadors, i la resta de mostres: una altra d'aquarel·les a càrrec de l'artista Concepció Dabau i d'artesania amb fusta de Josep Descamps. L'exposició dels treballs de Patchwork, a la sala de lectura, vindrà de la mà de Carme Prat. A més es podran visitar els treballs fets en els cursos de pintura, manualitats i dibuix dirigits per Laia Pol, a les antigues escoles.

La mostra és un recull dels quadres que han fet els alumnes dels tallers de pintura, des del febrer del any passat fins ara, que es realitzen els dilluns i els dimecres a la tarda, com una activitat cultural per dinamitzar el poble.

Propostes de la Fira

Diumenge a les 12.00 hores. Missa amb la Coral Veus Blanques

La Coral Veus Blanques de Vila-sacra cantarà en la missa solemne que tindrà lloc diumenge al migdia, a l'església de Sant Esteve. La participació d'aquesta formació és una mostra més de la implicació dels veïns del municipi en els actes de la fira dedicada a la ceba i el calçot. La Coral Veus Blanques també va actuar diumenge passat a la festa major dedicada a Sant Blai, que va congregar molt de públic en tots els actes programats.

Els nens trobaran a la Fira un munt d'activitats

Diumenge fins les 14.00 hores. Activitats infantils

La Fira de la Ceba i el Calçot dedica un espai a tots els públics, entre ells els més petits. Davant les antigues escoles s'han programat diverses activitats com ara passejades amb poni. Al mateix espai podran participar en un taller per dissenyar un pitet els nens i nenes de 3 a 12 anys. Per completar la programació també es podran entretenir amb els jocs tradicionals que s'ubicaran a la pista del parc del Rentador.

Diumenge de les 10 a les 13.00 hores. Exposició-concurs de plantes i flors

L'Associació de Dones de Vila-sacra, formada ara fa uns sis anys com a punt de trobada per a les dones al poble amb membres de diferents edats, participa activament en la vida del poble i per la Fira de la Ceba i el Calçot torna a proposar l'exposició-concurs de plantes i flors, que es podrà visitar a les antigues escoles tant al matí com a la tarda. El lliurament de premis es farà el mateix diumenge a les 11.30 hores.