La Casa Cultural d’Andalusia de l’Alt Empordà celebra, celebra, aquest any, el seu trentè aniversari amb el mateix esperit amb què va ser fundada el 1988 per un grup d’amics que desitjaven sentir que, lluny de la seva terra, seguien tenint un trosset d’Andalusia a Catalunya. En aquests moments, l’entitat compta amb 317 socis i manté viva, al llarg de l’any, tot un seguit de festes i tradicions completament arrelades a la comarca, «sempre evolucionant amb la nostra cultura», destaca el president de la casa cultural, Antonio de la Torre.

El Molí de l’Anguila serà l’escenari on la Casa Cultural d’Andalusia celebrarà, aquest diumenge, els actes del 30è aniversari amb la participació dels socis i simpatitzants. El respecte mutu per Catalunya, la terra d’acollida dels andalusos que van venir en la dècada dels 50, 60 i 70 i la combinació de les dues identitats, ha estat sempre dins la normalitat i cap circumstància l’ha fet perillar. «Als actes que organitzem venen els socis, però també gent que no és d’origen andalús, però que vol gaudir de les nostres tradicions. Existeix una integració total i realment és bonic que vingui tothom», afirma de la Torre. «També és cert que alguns dels fills de molts andalusos que van arribar antigament, s’han adaptat a les tradicions d’aquí, i hi ha coses que es troben a faltar: abans entre els socis teníem cantaors, qualsevol cantava o feia una festa, però ara això s’ha perdut, i hem de contractar grups perquè vinguin a animar les festes». Així i tot es manté actiu el Cor de la Casa Cultural d’Andalusia que des de fa un parell d’anys visita els avis de la residència els Arcs o la residència de Palau-saverdera i també animem festes com ara batejos i casaments, sempre que ens ho demanen. Les alumnes de la Casa Cultural i la seva professora de flamenc, Pilar Sánchez, vetllen perquè el seu art surti fora i participi en altres trobades com ara la romeria de Roses o a la Jonquera.

L’activitat més sonada de l’any es viu per les Fires i Festes de la Santa Creu, a la Caseta d’Andalusia: «L’any passat vam ampliar la carpa amb un mòdul més i tot i això es va quedar petita». És la cita més important i en la qual els socis dipositen més energies. Després de quatre anys com a president -aquest proper mes de febrer es renovarà la junta i s’hi tornarà a presentar- Antonio de la Torre es mostra satisfet de l’evolució de l’associació que s’obre cada cop més a la comarca.

A principi dels 90 l'entitat feia carrossa de Fires

Gràcies a un conveni signat el 2007 amb l’Ajuntament, el Molí de l’Anguila és la seu de l’entitat que durant anys reclamava un espai a la ciutat. Ara fa quatre anys, el conveni es va modificar de manera que l’espai s’ha obert a la resta d’entitats de la ciutat: «Cada associació en pot disposar d’uns dies determinats». De cara als pròxims anys, De la Torre vol consolidar la feina feta l’últim mandat: «Hem fet moltes coses i ara és el moment de poder-ne gaudir».

Actes populars per celebrar els trenta anys

La Casa Cultural d'Andalusia de l'Alt Empordà de Figueres celebra aquest diumenge A partir de les 2 del migdia, una trobada de socis i simpatitzants molt especial, per commemorar el 30 aniversari de la Casa.

Per a l’ocasió s’ha preparat un menú especial i els assistents podran gaudir amb les actuacions dels alumnes de la Casa, el cantant Javier Ginés i el grup Ramon Corts i els seus germans, també hi haurà música amb el Dj de la casa Alain i, per acabar la vetllada, hi haurà Pastís del 30 aniversari, cava, a banda d’altres sorpreses. Tothom qui estigui interessat a participar-hi pot trucar als telèfons: 639 329 543 (Pilar) o 972 511 719 (Antoni). Tothom hi està convidat.