La companyia Acosta Danza, del ballarí cubà Carlos Acosta, és el primer nom confirmat de la propera edició del Festival Castell de Peralada. L'anunci s'ha fet aquest dilluns amb més antelació del que és habitual per la presència d'Acosta a Barcelona amb motiu de la presentació de la pel·lícula sobre la seva vida, Yuli, dirigida per Icíar Bollaín. El director del festival, Oriol Aguilà, ha assegurat que amb la tornada d'Acosta "compleixen" així la promesa que van fer-se el 17 d'agost de 2017 quan la companyia va debutar a Peralada coincidint amb els atemptats terroristes de Barcelona. Acosta interpretarà dues coreografies el proper 15 d'agost d'un espectacle «fet a mida» pel festival. «He volgut brindar a l'audiència de Catalunya l'oportunitat de veure aquesta gran coreografia», ha dit Acosta a l'ACN sobre la peça 'Mermaid', que s'estrena en primícia a Peralada.

La coreografia 'Two', de Russell Maliphant, ja la va poder veure l'audiència de Peralada en el debut a l'Estat d'Acosta Danza en la clausura de la 31a edició del Festival de Peralada, el 17 d'agost de 2017. La «potència» d'aquella coreografia en un espectacle que es va acabar celebrant «per no claudicar al terror», ha dit Aguilà, ha fet que Acosta torni a interpretar-la una vegada més sense l'amarg rerefons que va tenir aquella nit d'agost. Aquell dia, Aguilà va prometre a Acosta que Acosta tornaria al festival, i dos anys després es compleix aquella promesa i el ballarí cubà torna a Catalunya amb una producció nova conjunta amb Sadler's Wells London i Valid Productions.

A més de 'Two', Acosta pujarà a l'escenari per interpretar en primícia 'Mermaid', creada per Sidi Larbi Cherkaoui. «No em retiraré mai de la dansa, i m'agrada molt poder ballar en aquest espectacle a Peralada. 'Mermaid encara no s'ha fet i serà molt ben rebuda», ha assegurat Acosta a l'ACN. I és que no és habitual que el ballarí pugi als escenaris, malgrat que ocasionalment ho fa perquè «ho troba a faltar». "El que sento per la dansa és amor, sempre ha estat la meva millor amiga. Inclús en els dies que tenia dolors, incertesa, o estava sol sabia que ballar em curava", ha explicat Acosta, que als seus 45 anys suma 30 anys de trajectòria en el ballet.

Els millors ballarins de Cuba

Carlos Acosta (L'Havana, 1973) va crear la companyia després de deixar el Royal Ballet de Londres l'any 2015, on havia estat des del 1998. Amb Acosta Danza, volia unir el moviment contemporani amb el ballet clàssic i fer-ho amb els millors ballarins de Cuba. «És la meva manera de tornar-li a Cuba i a la dansa tot el que m'han donat», ha assegurat Acosta, que amb la companyia vol "portar el món a Cuba" i mostrar, de la mateixa manera, "el que Cuba té per oferir al món".

La programació del proper 15 d'agost començarà amb la coreografia 'Imponderable' del madrileny Goyo Montero, convertit en coreògraf resident de la companyia. «El objectiu és que ens ajudi a ser diferents de les altres companyies contemporànies a través de la inspiració en la història i els ritmes cubans», ha dit Acosta.

'Yuli', el biopic que ell mateix protagonitza

Acosta ha confessat haver patit una depressió durant els primers anys al Royal Ballet, una situació que el va portar a escriure un llibre autobiogràfic, 'Sin mirar atrás'. A partir d'aquest llibre, i després de 10 anys en els que ha intentat que el projecte tirés endavant, ha protagonitzat la pel·lícula sobre la seva vida, 'Yuli', dirigida per Iciar Bollaín i del guionista Paul

Laverty.

El film s'ha estrenat aquest dilluns en el marc del Festival Internacional de Cine de Barcelona Sant-Jordi (BCN Film Fest), i va tenir la seva presentació mundial en el passat Festival de Cinema de Sant Sebastià. «Em feia por fer malbé la meva pròpia pel·lícula", ha dit sobre el seu paper protagonista. Un cop vist el resultat, però, considera que és "una obra d'art amb una originalitat tremenda».