La castanya ha esdevingut un producte singular de la nostra gastronomia, però al mateix temps és encara una gran desconeguda per a moltes persones. Des de fa setze anys, Maçanet de Cabrenys es dedica a difondre, a través de la fira de la castanya, totes les propietats que té aquest producte i també les seves utilitats en la nostra dieta i cada cop més en el món de l’esport, on és molt utilitzada per la seva aportació calòrica, destaca l’alcaldessa del municipi Mercè Bosch.

La fira arriba aquest diumenge, coincidint amb el pont de Tots Sants, per promoure també l’entorn natural de Maçanet de Cabrenys i atraure visitants d’arreu la comarca i de fora. «Tot i que és una fira totalment consolidada, volem que sigui reconeguda arreu de l’Empordà» destaca Bosch. Una àmplia oferta lúdica acompanyarà la degustació i venda de castanyes. A la fira, ubicada a la plaça de la vila, hi haurà 25 parades i una de central, instal·lada per l’Ajuntament, on es vendran castanyes crues i cuites in situ, així com productes fets a partir d’aquesta fruita comestible i tan apreciada: licor de castanya, melmelada de castanya, farina de castanya, mel de castanyer, d’un productor local i també s’hi podrà fer una degustació de pastissos elaborats amb castanya.

Per donar un ventall molt ampli a la Fira, i ja que a Maçanet de Cabrenys no hi ha productors, l’Ajuntament ja fa un temps que manté lligams amb Viladrau on, des de fa 28 anys, organitzen una macrofira sobre el tema i existeix una empresa que desenvolupa totes les possibilitats de la castanya.

Propietats i usos

Per captar l’interès del públic, la fira es complementa amb l’organització d’una nova edició de les jornades gastronòmiques, que s’obriran el 3 de novembre i s’allargaran fins al 18 del mateix mes amb la participació de diversos establiments del municipi i dels voltants.

La fira obrirà les portes a partir de 2/4 de 10 del matí, la mateixa hora en què arrancarà, des de l’aparcament municipal, la tradicional passejada popular on l’any passat van participar una cinquantena de persones. Oberta a tothom, tant petits com grans, el passeig recorrerà l’entorn del poble vinculat a boscos de casta­nyers. Durant tot el dia, hi haurà la fira oberta al públic i és a la tarda on es podrà gaudir de més activitats com ara diferents tallers artesanals, entre els quals destaquen els artesans de la fusta de casta­nyer o de fang, entre altres, que són una de les novetats de la Fira i també s’ha previst un espectacle teatral per al públic familiar.

Un any més, totes les associacions del poble participen en la fira de la castanya tot col·laborant en la gestió de la parada central. A més a més, una veïna del municipi col·labora fent els pastissos de castanya de manera totalment voluntària.

La cuina de la castanya

Maçanet de Cabrenys dona la benvinguda a la tardor amb la fira de la castanya, una fira on es poden trobar castanyes crues i cuites i diversos productes elaborats amb castanya. La casta­nya té també moltes propietats que el municipi vol difondre a través d’unes Jornades Gastronòmiques que es fan en diversos establiments del municipi i dels voltants on es podran trobar menús elaborats amb castanya. La intenció de l’Ajuntament és que no solament es pugui gaudir de la castanya un sol dia, sinó que des del dia 3 de novembre, fins al dia 18, molts restauradors elaborin un menú gastronòmic relacionat amb la castanya.

Cada any es manté el nombre de restauradors participants, tant del municipi com dels pobles veïns, amb la qual cosa es pot triar i degustar les seves especialitats amb la castanya com a protagonista.