Els amants del gènere fantàstic i de terror podran gaudir, del 31 d’octubre i fins al 3 de novembre, de la primera edició del Festival Bai de Fest que ha copsat l’atenció de realitzadors d’arreu del món, tant professionals com aficionats i que mostraran el seu treball al Teatre Municipal de Roses.

Dels 1.190 curts presentats, els organitzadors, l’associació rosinca Bai de Feis, ha fet una selecció de 96 curts i 3 pel·lícules que es projectaran al llarg dels tres dies, al Teatre Municipal. Alienígenas, de Juan Bodi, serà la producció espanyola que tancarà el Festival, el dia 3 a 2/4 de 9 del vespre després de l’entrega de premis. «Han arribat curts de tot Catalunya, València o Madrid i de fora de l’estat, de països com Brasil, Argentina, els Estats Units, Perú, Alemanya, Rússia o Austràlia. No pensàvem que tindríem una resposta tan bona, era una convocatòria oberta a tothom, però esperàvem treballs de no gaire pressupost i hem rebut curts de tota mena, tant professionals com amateurs i de gran qualitat», assenyala el director del Festival José Luis Santos. Un dels requisits era que els curts que optessin a concurs haguessin estat realitzats en els darrers quatre anys.

Àmplia selecció

Entre els treballs que es podran veure, destaquen el curt Verde Pistacho, dirigit per Paco Cavero i interpretat per Melanie Olivares o El atasco, de David Ruiz de la Torre i interpretat per Belén Rueda. Tot i que hi ha hagut una participació escassa des de la província de Girona, cal destacar treballs més propers com La soga al cuello del realitzador empordanès David Ruiz que hi presenta diversos treballs.

El festival dedicarà el primer dia als curts més esbojarrats i d’estil friqui, el segon dia es buscarà el públic familiar, amb curts d’animació, el tercer dia es reserva per als curts de terror i el quart serà per als de gènere fantàstic.

Els premis

Tots els curts projectats aniran a concurs i optaran a diferents guardons. Es lliurarà el Premi Iris d’Or, al millor curt del Festival que consistirà en un trofeu, 200 euros i un lot de productes Bai de Fest. El Premi Iris Vermell reconeixerà el curt més gore, aquell que presenti el millor maquillatge o la millor caracterització amb efectes especials. El premiat rebrà un trofeu i un lot de productes del Festival. El Premi Eyemation serà per al millor curt d’animació que rebrà el mateix guardó. El Premi Almanegra servirà per recompensar l’esforç dels realitzadors que han treballat sense cap ajuda ni pressupost, i obtindran un diploma i un lot de productes. Finalment s’atorgarà el premi del públic al millor curt que també rebrà un diploma i un lot Bai de Fest.

L'associació cultural rosinca Bai de Feis

Rere l’organització del Festival hi ha l’associació cultural Bai de Feis, creada fa una dècada al municipi de Roses. Des de llavors la seva activitat ha estat vinculada a diferents festes com el carnaval o les barraques que es fan al municipi. També havien col·laborat els darrers anys en l’organització Pavelló del Pànic de Vilamalla.