L´oli és el producte imprescindible de la dieta mediterrània. A Ventalló fa vint-i-vuit anys que li dediquen una fira monogràfica, que enguany se celebra aquest diumenge. Els organitzadors han previst l´assistència de sis estands dedicats a l´oli, «tot oli de l´Empordà», matisa la regidora Remei Costa, i, sobretot, fet a Ventalló, el qual disposa de la Denominació d´Origen Protegida Oli de l´Empordà, creada fa just deu anys. Els acompanyaran una setantena més d´artesans de proximitat i un munt d´activitats paral·leles culturals i d´oci.

Els estands de la fira, entre les quals també destaquen entitats locals com l´AMPA de l´escola, s´instal·laran al bell mig del nucli antic del poble, pels seus carrerons de cases antigues, «un entorn molt maco que aporta ambient familiar». Això ho potenciarà actes com una mostra de dibuix dels alumnes de l´escola Oliveres Mil·lenàries de Ventalló, els quals narraran, a llapis o aquarel·les, què els inspira l´oli i tot el seu univers. Al mateix temps, l´àvia Remei i Salvador Garcia-Arbós proposaran un esmorzar vegetal i saludable amb productes de la terra. Per participar-hi, però, cal inscriure´s abans a ventalloli@gmail.com.

Una altra de les activitats, que Costa espera llueixi més que l´any passat, quan els successos de l´1 d´octubre ho van trastocar tot, serà la segona edició del concurs d´allioli. Es farà a les 11 del matí i pot participar tothom però cal inscriure´s, també, prèviament. Hi ha temps, però, fins abans de l´inici del concurs. «Volem que facin l´allioli més bàsic, tornar a l´essència», reconeix la regidora. Per això, es facilitarà als concursants una cabeça d´alls i una mesura d´oli verge extra Anna Sala Trull de Ventalló. El jurat, d´on destaca Albert Sastregener del restaurant Bo Tic de Corçà, amb una estrella Michelin, valorarà l´habilitat, la textura i la quantitat d´allioli aconseguida. Tot seguit, Dani Batlle i la seva àvia Maria Viñas faran una demostració de com fer un bon allioli i es completarà amb una degustació.

La fira, que coincideix en el temps amb la festa major, tindrà altres al·licients: teatre divendres; actuacions infantils, classes de lindy hop i ball dissabte i, sardanes i més ball, diumenge.