La Festa de l'Anxova, que compleix vint-i-vuit edicions, i la Ruta de la tapa de l'Anxova, que en fa vui, tornen a l'Escala. Des de divendres fins al primer diumenge d'octubre, dia de la Festa de l'Anxova, fins a quaranta-cinc establiments oferiran productes molt variats relacionats amb aquest peix que tant s'ha relacionat amb el poble escalenc. Gràcies a la implicació dels restaurants locals, encara es dona a conèixer més el seu projecte estrella.

«Amb aquest esdeveniment, l'Escala ensenya una manera de ser i de treballar i, al mateix temps, marca la identitat d'un poble, ja que mostra com una peça gastronòmica autòctona es pot reconvertir en un producte turístic de qualitat», explica l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga.

Durant els deu dies que dura la ruta, els assistents comptaran amb una cartilla per segellar els establiments per als quals passin. Qui tasti les quaranta-cinc tapes dels quaranta-cinc e restaurants que en formen part i, per tant, tingui el passaport totalment segellat, podrà votar, d'una banda, quina ha estat la millor tapa de l'any, i, de l'altra, quina li ha semblat més original. A més, entrarà en un sorteig d'un àpat al Celler de Can Roca per a dues persones. Qui hagi aconseguit el segell d'un mínim de vint tapes, participarà en el sorteig de cinc tiquets de 45 euros per gastar en els comerços de la Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l'Escala durant el mes d'octubre. Finalment, qui segelli les disset tapes de fora del nucli antic participarà en el sorteig d'un àpat per a dues persones al Restaurant Botic de Corçà.

La regidora de Turisme de l'Ajuntament de l'Escala, Marta Rodeja, explica que «la gent del poble -a més dels visitants- viu molt intensament aquesta festa, perquè és un producte local i perquè compta amb una forta participació de la restauració». A més, aquest any, la Ruta de la Tapa de l'Anxova tindrà la visita de bloguers i especialistes de cuina, «que vindran de forma expressa i faran una forta difusió de l'esdeveniment», assegura Rodeja.

Carrilet gratuït

Com l'any passat, es repeteix l'experiència d'oferir un servei gratuït del Carrilet en direcció a Montgó i a Sant Martí d'Empúries, els dissabtes i diumenges de la ruta, entre les set de la tarda i la mitjanit, amb l'objectiu de facilitar el desplaçament entre els diferents establiments. Uns establiments que aquest any són quatre menys que l'any passat, «però que és una xifra que es troba dins de la mitjana habitual dels últims anys», diu Rodeja, i que permet un «bon funcionament de tot plegat», afegeix la regidora de Turisme.

La ruta s'acaba el diumenge dia 7 d'octubre, coincidint amb la jornada de la Festa de l'Anxova, en què hi haurà el pregó i el lliurament de l'Anxova d'Or, a partir de dos quarts de dotze a la Platja, la degustació popular d'anxoves, a les dotze del migdia, i una cantada d'havaneres amb el grup Oreig de Mar.

Com en anteriors edicions, l'Agència de Desenvolupament Econòmic i Turístic de l'Escala organitza un concurs a la xarxa Instagram entre les persones que utilitzin les etiquetes #AnxovadelEscala, #visitlescala i #lEscalaMardEmpuries per difondre la participació en l'edició número vint-i-vuit de la ruta de la tapa i segueixin el perfil de @visitlescala.

El guanyador del concurs s'endurà un àpat per a dues persones, una visita guiada amb degustació a la fàbrica d'anxoves Solés, una visita guiada a l'Alfolí de la Sal i dues entrades per al festival Portalblau d'hivern.

Les persones que participin en la degustació popular d'anxoves, podran bescanviar el tiquet de la degustació, que costa un euro, per una participació de 15 cèntims en un número de la loteria de Nadal, per gentilesa de l'administració de loteria Anxova Milionària de l'Escala.