Una de les vessants més potents del festival Terra de Trobadors és la dels espectacles de carrer. A banda de les entitats que preparen ambientacions, enguany hi actuaran una vintena de compa­nyies professionals o amb una llarga trajectòria. És el cas de Sar­ruga Produccions, una empresa nascuda el 1994, referent dins el món de les escultures gegants inspirades en la mitologia fantàstica i la natura. Per primera vegada, doncs, actuaran al festival fent-se càrrec de l´espectacle de cloenda, diumenge a un quart de deu del vespre a la plaça de la Basílica.

Fa just deu anys, Sarruga va estrenar 'Kremah', un muntatge de foc amb tres dracs espectaculars, de grans dimensions, com a protagonistes: dos fan dotze metres de llarg i sis d´alçada i el tercer, cinc metres de llarg i tres i mig d´alçada. "Estan fets amb una estructura mòbil de ferro, molt sòlida, i una escultura base d´alumini que ajuda a moure les articulacions", expliquen fonts de Sarruga, tot afegint que, per Castelló, estan adaptant l´espectacle al leitmotiv d´aquesta edició i, a diferència d´altres pobles, no serà mòbil sinó que es concentrarà davant la Basílica. "Els dracs formaran part d´un malson del comte", ha avançat el director artístic del festival, Isaac Morera, qui també ha assegurat que la cloenda serà més curta que anys anteriors. Això, no traurà espectacularitat amb foc i pirotècnia.

Les entitats, protagonistes

Aquesta cloenda anirà precedida d´un altre muntatge, La mala fi del darrer comte trobador, amb la participació de les entitats i sota la direcció i guió de Lluís Graells. De fet, ell també és el responsable de l´espectacle inaugural que es fa divendres a les nou del vespre davant la Basílica. Sota el títol Ponç Hug IV, el poderós comte-trobador, les entitats tornaran a ser les responsables de donar-li vida.

El gruix principal dels espectacles tindrà lloc el cap de setmana, moment en què milers de persones visitaran el festival amb l´esperança de reviure temps passats. Un dels més esperats serà, sens dubte, la recuperació d´un dels muntatges més enyorats, el Bordell, ara al carrer Almogàvers, impulsat per l´associació Tocant el Cel. De la resta de companyies professionals que participen aquest any cal destacar Traüt Espectacles, Alma Cubrae, Improvistos, Excàlibur o Tres Quarts de Quinze. També companyies locals com El Paller o l´Esbart Dansaire.