'Sweet Madness' de Montse Capel (Figueres, 1990) són sis autoretrats de gran format que giren entorn el món de la dansa, una proposta artística que uneix art i fotografia, amb la qual dissabte passat es va inaugurar el nou espai expositiu de l’Oficina Jove de l’Alt Empordà, que vol convertir-se en una plataforma per als joves artistes emergents d’arreu de la comarca.

Ja fa anys que la jove figuerenca Montse Capel, Moon, demostra el seu talent, sobretot a través de la modalitat de l’autoretrat, amb la qual s’ha donat a conèixer especialment. Ara els protagonistes són els sis ballarins de la companyia Agitart, que evoquen el sentiment del ball a través d’una sola foto, triant el lloc, la manera i el moment en què fotografiar-se sota la supervisió de Capel.

Les imatges són el colofó final d’un projecte realitzat fa quatre anys, amb motiu de la primera edició d’Agitart: “El festival va portar la dansa contemporània a diferents instituts de la ciutat i jo vaig encarregar-me de documentar aquesta tasca”. Agitart es va concebre llavors de manera transversal amb altres disciplines artístiques, per exemple a través d’un itinerari de fotografies pel barri vell de Figueres, dels ballarins que llavors componien la companyia Agitart, realitzat per Montse Capel. L’artista va proposar als sis ballarins “representar-se fotogràficament amb un autoretrat”. En cada imatge hi va abocar el seu estil personal, utilitzant el blanc i negre, aconseguint un resultat ple de contrastos.

Aquelles fotografies es van exposar fugaçment durant tres dies, en format de 2 x 2 metres. Van ser impreses en lona per ser mostrades a l’espai urbà figuerenc. Ara l’efecte de les imatges es multiplica, en estar exposades en una sala interior, comenta Capel, aconseguint crear un gran impacte visual en l’espectador.

Una trajectòria especial

Capel diu d’ella mateixa que té una certa fixació pels detalls i les emocions, els sentiments i els comportaments de les persones: “m’agrada veure la diferència que ens caracteritza a cada un de nosaltres, aquesta essència que desprèn cada persona i que ens delata” i aquesta exposició n’és un bon exemple. La mostra es pot visitar al carrer Anicet de Pagès, 2.

Una plataforma creativa per als joves artistes emergents de la comarca

L’Oficina Jove de l’Alt Empordà disposa d’un espai creatiu que acull una sala de ball i un buc d’assaig. Ara les seves parts s’han habilitat per oferir un nou espai d’exposicions juntament amb l’estrena del nou equipament d’autoenregistrament de maquetes per a bandes joves Home Studio. Són recursos que incorpora l’Oficina Jove per promocionar els artistes joves i emergents de la comarca.

Tret de sortida

Aquest nou espai vol ser una plataforma per als adolescents i joves que estudien Batxillerat artístic o que fan les seves primeres passes en el món de l’art. Amb l’obra de la jove figuerenca Montse Capel s’ha donat el tret de sortida a una programació que preveu acollir múltiples exposicions.