Un dels comentaris més repetits aquests dies de carnaval ha estat el bon ambient i sensació de recuperació "del carnaval de tota la vida" a Roses. Els últims anys els rosincs i rosinques s'han proposat reconquerir una de les festes més emblemàtiques i que representa un signe d'identitat indispensable.

Malauradament, durant els últims temps, es va malmetre i colpejar la imatge d'aquesta tradició, a causa de l'abús d'alcohol i de certes situacions poc desitjables. Però per sort, i gràcies a la col·laboració de les colles, associacions veïns i veïnes... s'ha aconseguit donar la volta a la situació.

Aquest any, el carnaval de Roses ha lluït amb tota la seva intensitat, orgullós de ser un dels esdeveniments de referència al Mediterrani. Més de 3.000 persones han recorregut l'avinguda de Rhode agrupades en més de mig centenar de colles, abrigats per tot tipus de visitants, desafiant el habitual fred i desbordant alegria i "bon rollo".

Sens dubte, sent el resultat d'una profunda reflexió i feina en la qual porten implicats els participants tots aquests mesos; on, paral·lelament, de forma encertada, l'Ajuntament ha impulsat amb la col·laboració dels centres educatius la campanya "Per carnaval no tot s'hi val", amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania i implicar en el bon fer els joves, que han participat de forma molt activa en el seu desenvolupament a través del CAR.

Però, aquest és tan sols l'inici d'un llarg camí. El nostre carnaval té encara molt de recorregut i ara la reflexió segurament ha d'anar també enfocada en com es pot reforçar la marca d'aquesta festa en l'àmbit turístic o com es pot implicar encara més el poble en la millora contínua.

Tot pensant iniciatives per mantenir el civisme, però sense oblidar que els períodes d'inflacció poden ser grans oportunitats per renéixer transformats sense renunciar mai a l'essència social i cultural. El carnaval de Roses té una identitat pròpia i s'ha de posar en valor el seu recorregut històric per identificar les debilitats i fortaleses. Una festivitat icònica que es trasllada de generació en generació i que trascendeix molt més enllà de la passada els tres dies.

Així que enhorabona a tots els participants, colles, entitats, consistori, policies, personal sanitari... Quedem-nos amb aquest bon sabor de boca, la feina ben feta en cooperació i bona sintonia i siguem capaços de traslladar aquest esperit constructiu i crític més enllà del dia del crematori de l'il·lustre Carnastoltes durant tot l'any en tot el que fem.