El municipi d´Espolla obre el calendari anual de fires a la comarca de l´Alt Empordà. Com ja és tradició, el tercer diumenge de gener, arriba la Fira de l´Oli i l´Olivera d´Espolla, organitzada per l´Associació Cultural la Fraternal Espollenca, l´Ajuntament i el Celler Cooperatiu d´Espolla. Enguany, la fira arriba a la 22a edició i incorpora algunes novetats, entre les quals hi ha la cloenda de la fira, que comptarà amb el Ball de l´Oli, que han preparat veïns del poble per representar, aquest diumenge a partir de les cinc de la tarda, davant de l´església. "Serà el comiat de germanor de la fira", explica l´alcalde d´Espolla, Carles Lagresa, que presidirà la inauguració de la fira, a partir de les onze del matí, amb la processó de Sant Sebastià amb l´actuació dels Grallers. També comptaran amb l´actuació, a la plaça del Dolmen, dels Castellers de Figueres, a dos quarts de dotze del migdia, una hora abans de la missa solemne cantada, a càrrec de la Coral d´Espolla.

La fira comercial, amb un centenar de parades, recorrerà els car­rers d´Espolla, amb els trullaires de la comarca, que hi portaran unes disset parades, segons l´Ajuntament. També hi haurà una exposició i venda de planter, productes, eines i maquinària referents a l´oli i l´olivera i una fira d´artesans i elaboradors de productes de la zona de l´Albera. Tampoc faltarà la música en viu dels Trobasons, a les deu del matí; Petit Ter­ral, a dos quarts d´una del migdia, i La Ludwig Band a les tres de la tarda, a la plaça del Dolmen. Hi haurà dues zones d´inflables per als més joves; passejades amb els burros d´en Joan de Rabós, a l´antic camp de futbol. A la plaça del Dolmen, hi haurà tast d´olis de l´Empordà i Lluííííííííííís, Vine, disfressa´t i fes-te una foto! Una instal·lació interactiva per a totes les edats; i el 5è concurs de fotografia Instagram, que se sumarà al 19è concurs de llançament de pinyols d´oliva, a partir de les quatre de la tarda -guanyarà qui aconsegueixi la distància més llarga.

Activitats complementàries

A partir de les nou del matí, davant al Celler Cooperatiu d´Espolla, sortirà la caminada per conèixer els dòlmens i el preromànic de l´Albera -durada aproximada de sis hores. Cal portar esmorzar, dinar, beguda i roba d´abrigar. En acabar, passejada per la Fira.

Durant tot el dia, a la plaça del Dolmen, la parada de l´Associació Cultural Espollenca, coorganitzadora de la Fira, oferirà productes de qualitat, de proximitat i de Km0 per fer un àpat bo i barat, l´especialitat: torrada amb oli o allioli i saussissa (de les carnisseries espollenques Can Tola i Can Salvi); oli, vi i garnatxa del Celler Cooperatiu d´Espolla; pa cuit al forn de llenya del Forn Josep de Sant Climent; i allioli de l´àvia Maria d´Espolla.

Altres novetats

Dissabte, a partir de dos quarts d´onze del matí, al Centre d´Informació del Paratge de l´Albera, hi haurà una visita al Jardí de l´Albera i taller de cuina: El plaer de cuinar amb plantes silvestres, a càrrec de Cristina Viñas d´El Cau de les Marietes. La visita durarà una hora i el taller, dues. L´activitat serà gratuïta, però s´ha de reservar prèviament a ­c­vinyasf@gmail.com. Com a novetat, a les onze del matí, el Celler Cooperatiu d´Espolla oferirà una visita guiada al trull de la cooperativa. L´activitat serà gratuïta, però cal reserva prèvia a firaoli.espolla@gmail.com o al telèfon 667 766 855. A les cinc de la tarda, a la Sala la Coromina, la sommelier Laura Masramon dirigirà una iniciació al tast d´olis d´oliva verge, que durarà aproximadament una hora i mitja. L´activitat serà gratuïta, però cal reservar a firaoli.espolla@gmail.com o al telèfon 667 766 855.