Castelló d'Empúries

David Pujol i Roser Bech desgranen els secrets del món del pa en un llibre-guia

El nou volum dels Quaderns de la Revista de Girona es presenta divendres a la Farinera de Castelló

10.01.2018 | 13:45
Portada del llibre

L'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries acull aquest divendres, a partir de les 7 de la tarda, la presentació d'una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» dedicada al món del pa, que edita la Diputació juntament amb l'Obra Social "la Caixa".

La guia, escrita per Roser Bech i David Pujol, fa un recorregut per les fleques de les comarques gironines així com per les iniciatives i les propostes que s'hi relacionen. També parla del blat, dels molins antics i de les farineres modernes, de les receptes antigues, dels diversos tipus de farina, dels berenars d'abans, del pa en la literatura, de les llegendes i les cançons, dels gremis, de les fleques que fan pa sense gluten... en suma, d'un conjunt de temes que tenen com a denominador comú el títol del llibre: El món del pa.

La presentació serà a càrrec del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; de l'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell; de Josep Blanc, director de Banca d'Institucions de CaixaBank a Girona; de Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»; de la fornera i presentadora del llibre Anna Bellsolà, i de Roser Bech i David Pujol, autors del llibre.

El llibre-guia 'El món del pa' apropa el lector a un dels aliments més importants de la nostra tradició, un aliment ancestral i nutritiu que està molt lligat a les arrels gastronomicoculturals de les nostres comarques. L'objectiu dels autors de la guia ha estat aproximar-se al món del pa artesanal i donar veu a la realitat actual del sector.

Actualment, en el conjunt de les vuit comarques gironines, més de la meitat dels municipis tenen un o més d´un forn de pa; hi ha tres obradors que ofereixen pa i pastisseria sense gluten de manera integral i dues farineres a la Bisbal i Banyoles i un molí de pedra a Sales de Llierca que, amb varietats antigues de blat, elaboren farina ecològica i integral de qualitat. Tot un conjunt d'activitats i empreses repartides pel territori que confirmen que el món del pa a les comarques gironines és ben viu: una raó de pes perquè els «Quaderns de la Revista de Girona» hi dediquin una guia.

Roser Bech (Cabanes, 1988) és llicenciada en filologia catalana i en filologica romànica, en l'especialitat de llengua italiana. És subdirectora i editora de textos de la revista Alberes.

David Pujol (la Bisbal d'Empordà, 1965) és mestre i llicenciat en pedagogia. Actualment és el director de la revista Alberes. Ha escrit articles i llibres de temàtica diversa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema