Molts racons d'Espanya han estat escenaris de rodatges. Des dels deserts d'Almeria en les pel·lícules de l'oest fins al nord del país. Els diferents i únics paisatges s'han pogut veure en la gran pantalla.

Les aventures de l'agent més conegut del cinema, James Bond, s'han rodat a Bilbao, Almeria, Cadis o Torremolinos. De la mateixa manera, l'última pel·lícula de la saga 'Star Wars' acaba de començar a rodar-se a Fuerteventura.

A més a més, moltes ficcions de la petita pantalla s'han desenvolupat en llocs que han agafat fama gràcies a aquests rodatges. Repassem a continuació els deu pobles espanyols, vists en sèries de televisió:

Nerja (Màlaga)

Si hi ha una sèrie que té una melodia i uns personatges que ressonen en cada època estival, aquesta és 'Verano Azul'. I Nerja és el municipi que acollia la sèrie. Els seus 14 quilòmetres de costa es reparteixen en nombroses platges de l'orient de la província de Màlaga. A més del turisme de platja, cal destacar la Cova de Nerja.

Llastres (Astúries)

El 'Poble més bonic d'Espanya' és un municipi mariner íntimament lligat a la pesca. La seva aparició en la sèrie 'Doctor Mateo' va impulsar la popularitat del lloc, que començava a rebre als seguidors de la ficció. Llastres era conegut com a Sant Martín del Sella en televisió, la qual cosa no va impedir que els visitants arribessin als principals escenaris de la trama. El propi poble, la seva zona portuària, les platges o la proximitat del Museu del Juràsic són alguns dels principals atractius d'aquesta localitat asturiana.

Arahuetes (Segòvia)

Imanol Arias i Ana Duato són Antonio i Mercès en 'Explica'm com va passar'. Foto: arxiu.

Aquest poble es troba a 38 quilòmetres de Segòvia. I és que Arahuetes és 'Sagrillas' de 'Cuéntame como pasó'. És el poble natal d'Antonio Alcántara i al que els protagonistes acudeixen en vacances cada estiu. En la sèrie se situa a Albacete. Els seus carrers i esglésies donen el toc antic que necessita la longeva ficció de RTVE.

Pedraza (Segòvia)

Concert nocturn al costat de l'església de Sant Joan Baptista. Foto: EFE.

Per aprofitar el viatge per les terres segovianas, el turista pot continuar la seva visita per aquest municipi . Únicament 10 minuts amb cotxe separen Arahuetes de Pedraza. En la vila medieval s'han rodat sèries com 'Isabel', 'Terra de llops', 'Toledo' o 'Àguila vermella'. El castell, el Carrer Major, la Porta de la Vila o la presó medieval són alguns dels seus punts més atractius; especialment per la bona conservació d'aquests.

Peñíscola (Castelló)

Situat al nord de la província de Castelló, Peníscola és un altre lloc que repeteix en diverses sèries. Començant per les produccions nacionals, és la localització triada per donar cabuda a 'El Chiringuito de Pepe', protagonitzada per Jesús Bonilla i Santi Millán. En l'àmbit internacional, la gran 'Joc de trons' ha filmat en la fortalesa de Benedicto XIII i en les muralles. La zona presenta una oferta turística basada principalment en la costa i la gastronomia marina.

Canet de Mar (Barcelona)

A 43 quilòmetres de la capital barcelonina se situa el municipi de Canet de Mar. El castell de Santa Florentina s'ha pogut veure en la sisena temporada de 'Joc de trons'. Aquesta construcció s'assenta sobre les restes d'una vila romana. D'altra banda, la localitat presenta una oferta turística de platja -més de dos quilòmetres i mitjà- i de boscos, a la zona interior. Quant a la gastronomia, la dieta mediterrània és la gran protagonista, barrejant els productes de l'horta amb els de el mar.

Briones (La Rioja)

Tristán Ulloa i Paula Echevarría, en 'Gran reserva'. Foto: arxiu.

Si parlem de La Rioja, parlem de vi. I en televisió, 'Gran reserva' ha estat la sèrie més coneguda sobre aquest sector. La ficció de la família Cortázar, protagonitzada per Emilio Gutiérrez Caba i Tristán Ulloa, es localitza en la localitat de Briones (coneguda com La Migdiada en la producció). A uns 35 quilòmetres de Logronyo, Briones compta amb punts destacables com el Palau del Marquès de Sant Nicolás, l'església de La nostra Senyora de l'Asunción. Com no podia ser d'una altra manera, els carrers i els vinyers d'aquesta població permeten que el seguidor de 'Gran reserva' es barregi amb els escenaris de la sèrie.

Candelario (Salamanca)

'Noces típiques' en Candelario. Foto: EFE.

Al sud de la província de Salamanca se situa el poble de Candelario. A la comarca de la Serra de Béjar, aquest municipi ha estat catalogat com un dels 'pobles més bonics d'Espanya'. Entre les seves 'fortaleses' turístiques, destaquen ermita del Sant Crist del Refugi i la particularitat del terreny. En emplaçar-se en un vessant de la muntanya, els carrers de Candelario presenten uns inclinats pendents acompanyats del rumor de l'aigua que descendeix per les seves sèquies. Aquest poble va aparèixer en la petita pantalla en la ficció 'Luna, el misterio de Calenda'.

Lora del Riu (Sevilla)

Pepe Sancho (dreta), Sancho Gracia i Álvaro de Lluna van ser els protagonistes de 'Curro Jiménez'. Foto: arxiu.

Curro Jiménez, 'El Estudiante' i 'El Algarrobo' van fer de les seves pels carrers i localitzacions de Lora del Riu. 'Treball Jiménez' va ser la sèrie sobre un bandoler que, al no poder gravar en Cantillana -emplaçament previst originalment-, va optar per aquest poble del Valle del Guadalquivir, a la província de Sevilla. El visitant pot acudir a edificacions com l'ajuntament -del que destaquen la seva façana i la torre del rellotge-, les ruïnes del castell i el pont romà del Churre, a més de l'església de La nostra Senyora de l'Asunción.

Santiponce (Sevilla)

Amfiteatre d'Itàlica (Santiponce). Foto: EFE.

Una altra vegada més apareix 'Joc de trons' en la llista. En aquest cas, l'escenari triat és el municipi de Santiponce, a 47 minuts amb cotxe de Lora del Riu. La setena temporada de la sèrie basada en les novel·les de George R. R. Martin ha volgut acostar-se a la ciutat romana d'Itàlica (206 a. C.). A uns 20 minutos de la capital sevillana, el visitant pot veure les citades ruïnes, el seu teatre romà o el Monestir de Sant Isidoro del Camp. La proximitat amb Sevilla facilita l'arribada a aquesta població i complementar-la amb tots els atractius de la ciutat.