El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà disposa d'itineraris a través dels quals podem conèixer la diversitat d'ambients que s'hi conjuguen. Alguns d'aquests itineraris transcorren al costat de camps de conreu i fruiters, així com pastures on sovint trobem bestiar. Per aquest motiu, demanem el màxim respecte, ja que són béns privats, i a més cal evitar alterar les seves activitats.

DES DEL CORTALET FINS AL MAS DEL MATÀ. És un itinerari breu però intens, que ens dona un tast molt complet, accessible i amè, de bona part dels hàbitats i les espècies més emblemàtiques del parc. Tot i que és una ruta curta, els nombrosos aguaits permeten allargar la vista i observar la gran varietat d'ocells que troben refugi a la zona durant tot l'any (2,5 km).

DEL MAS DEL MATÀ A LES LLAUNES. L'itinerari permet conèixer part de la franja litoral del Parc Natural, des dels estanys d'aigües dolces i poc profundes fins a la platja, tot vorejant la llacuna litoral de la Massona. Els nombrosos aguaits de l'itinerari i l'altíssima torre Senillosa permeten tenir una visió excel·lent de la fauna, els hàbitats i de bona part de la geografia de la comarca (2,3 km).

VOLTA A LA RESERVA INTEGRAL DE LES LLAUNES. És la continuació dels itineraris anteriors. Transcorre al llarg de la franja litoral de la Reserva Integral, on es pot observar pràcticament intacta la vegetació de sòls sorrencs i salins. Al llarg del recorregut, hi ha unes torres d'observació que ens permetran observar la diversitat ambiental de les llaunes (8,2 km). El tram de platja d'aquest itinerari està tancat de l'1 d'abril a l'1 de juliol per ser època de nidificació.

24

Els Aiguamolls, un esclat primaveral de vida

DEL CORTALET ALS ESTANYS EUROPA. La ruta enllaça dos espais humits creats pel Parc Natural i alhora connecta el Cortalet amb Empuriabrava. Travessa un tros de la plana agrícola nua d'ombres, i fer-ho a peu pot ser feixuc en temps de calor, però és interessant tot l'any. El darrer tram del recorregut voreja els estanys Europa, d'origen artificial i que recullen les aigües netejades de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR). L'itinerari acaba sobre el pont de fusta per a vianants que trobem sobre la Muga, on es pot apreciar molt bé el bosc de ribera (4 km).

MARGE ESQUERRE DEL FLUVIÀ. L'itinerari es troba al marge esquerre del riu Fluvià, a 1,5 km de la seva desembocadura, al municipi de Sant Pere Pescador. El seu interès rau en el prat de dall, amb una gran diversitat florística, incloent-hi diverses espècies d'orquídies i una important fauna associada. El bosc de ribera apareix en una franja estreta a la vora del riu que, a poc a poc, està recolonitzant una antiga població de pollancres i plataners i constitueix una magnífica zona de cria per a ocells com l'oriol o el picot verd.

ITINERARI NATURAL DEL FLUVIÀ. Se surt del punt d'informació de Sant Pere Pescador i tot vorejant el marge dret del riu Fluvià ens condueix a la gola del riu i a la zona de dunes de la platja. Des d'aquesta ruta es pot observar la tercera reserva integral del Parc Natural, l'illa de Caramany, i apreciar el canvi d'ambients a mesura que ens acostem a la zona de dunes de la platja. Es pot fer a peu o amb bicicleta (8,6 km).

ITINERARI EN BICICLETA LA RUTA DELS ESTANYS. Aquest és un dels dos itineraris del parc que es poden fer amb bicicleta. Sortint del Cortalet s'arriba a la zona de Vilaüt, tot travessant la diversitat de paisatges i ambients, joncars, bosc de ribera, la zona de la Rubina, estanys de Palau, camps de conreu, etc., per seguir fins a la resclosa de Vilanova de la Muga i tornar cap al punt d'origen. Aquesta ruta passa per dues de les ermites més antigues del Parc Natural, la de Sant Antoni i la de Sant Joan dels Erms (32 km).

ITINERARI LITERARI M. ÀNGELS ANGLADA. Del mas del Matà al Cortalet, la passejada es fa amb una intenció poètica, menys naturalista que de costum. La proposta ens convida a llegir textos escollits de l'obra de Maria Àngels Anglada en una successió de parades adients segons el tema. Anglada va tenir una estreta vinculació amb la campanya de defensa del parc, i aquest territori del litoral de l'Alt Empordà va esdevenir la seva segona plana, després de la de Vic, on va néixer.

El punt d'informació del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà es troba al Cortalet, a Castelló d'Empúries.