Fa ben pocs dies es va cloure, al MUHBA Vil·la Joana de Barcelona, l´exposició 'Reinterpretant JV Foix', una proposta on l´artista visual Quim Domene i el vídeo creador Norbe Fernàndez aporten la seva pròpia mirada envers l´obra del poeta i escriptor. La mostra es pot veure aquest diumenge, durant tot el dia, en el nou espai expositiu del Port de la Selva, poble amb el qual Foix va mantenir un vincle estret.

Aquesta exposició no és casual. Enguany se celebra una data assenyalada: fa just trenta anys de la mort de Josep Vicenç Foix. La mostra consta de la instal·lació audiovisual 'Desviacions', una creació conjunta entre Domene i Fernàndez, i de la peça 'Fem llum al magatzem dels llibres', dotze escultures-llibre creades per Domene a partir dels poemes de Foix Desa aquests llibres al calaix de baix (1972).

A Desviacions, Domene ha creat uns dibuixos i collages inspirats en la poesia fantàstica del poeta, mentre que Norbe Fernàndez els ha dotat d´animació a partir de diferents tècniques de vídeo i tractament digital de les imatges. Pel que fa a les escultures-llibre, estan fetes de ferro de foneria, i cadascuna de les dotze peces està il·luminada per un llum i utilitza el títol introductori de cada poema. Els versos estan reproduïts de dues maneres diverses i complementàries: de forma literal a la base de la peça, i de forma subjectiva i visual en el llibre de ferro de la part superior.

Captivat pel paisatge del Port

Foix va començar a visitar el Port el 1924 i, a partir d´aleshores, hi va anar cada estiu fins que va morir. S´instal·lava al carrer de la Unió des de finals de juny fins a primers de setembre. Hi feia passejades en barca i restava captivat per les roques del cap de Creus i el mar. Tot aquest paisatge va restar present en el procés creatiu del poeta.