Segurament a molts infants els agrada degustar el tradicional tortell de Rams, però pocs d´ells coneixen els secrets de la seva elaboració. Aquest diumenge, però, amb motiu de la celebració del 33è Mercat dels Tortells de Bàscara tenen l´oportunitat d´esbrinar-los gràcies a l´innovador taller gratuït que impulsa el forn de pa l´Empordà. Com explica el seu responsable, Jaume Feliu, tots els nens hi podran fer "uns tortells minis que es podran endur cap a casa".

El Mercat dels Tortells és un dels clàssics del calendari empordanès. Des dels seus inicis, sempre es fa coincidint amb el ­diumenge de Rams. La festa ha patit molts alts i baixos. Dècades enrere, s´havien arribat a vendre més de dos mil tortells, però els darrers anys ha viscut una davallada important. L´any passat, l´Ajuntament va decidir impulsar-lo unint el Mercat a la celebració de la primera Fira Creativa. L´èxit de públic va ser tan gran amb carrers, places i pàrquings col·lapsats, que la Fira Creativa tindrà ara una data exclusiva, el maig.

De tortells, enguany, se´n posen a la venda mig miler, tots ells, però, elaborats per dos forns de pa locals: l´Empordà i la Fleca Salart. Ja fa un temps que els mestres flequers i pastissers hi treballen intensament ja que el procés, com explica Feliu, és laboriós. En aquest sentit, els nens que participin en el taller ja començaran a treballar amb una porció de massa preparada. Malgrat tot, hauran d´anar seguint un munt de passes per enllestir el seu tortell que es fornejarà en un forn portàtil que hi haurà a la plaça.

Artesania i mercat setmanal

Els tortells de Rams es vendran en una gran parada instal·lada a la plaça Major. "Volem donar-li la importància que es mereix", explica l´alcalde, Narcís Saurina. En aquesta parada es vendran els tortells fins que s´acabin. Des del carrer Major i fins al passeig de la Muralla, es distribuiran les parades d´artesania i d´alimentació. També, el mateix dia, els visitants trobaran el mercat setmanal a l´entrada del nucli antic, un mercat que restarà obert fins a les 2 del migdia.