Aquest dissabte es clou l´Any Víctor Català i es fa amb la celebració d'una jornada d´estudi, al Museu d´Arqueologia d´Empúries, a l'Escala, on participen especialistes de l´escriptora. Una seixantena de persones ja han confirmat l'assistència a l'acte que es tancarà amb l´estrena d´una obra teatral de nova creació del Grup de Lectures Dramatitzades de la biblioteca. Serà a l'Alfolí de la Sal a partir de les 20.30 hores.

La jornada, que porta per títol 'Víctor Català, la dona ferida pel llamp del geni', inclou noves aportacions sobre l´escriptora en el camp de la poesia i el teatre, així com sobre la seva gran novel·la, 'Solitud'. L´alcalde de l´Escala, Víctor Puga, el compositor Lluís Albert i l´editora Gemma Garcia s´encarregaran de presentar la jornada, que s´obrirà amb una conferència de Laura Borràs, presidenta de l´Institut d´Estudis Catalans. El tècnic de Cultura, Pere Guanter, destaca que s´han buscat algunes cares noves per fer les ponències com Eva Garcia, Tònia Passola o Núria Llopis, entre altres. A més, Guanter valora positivament que ja s´ha confirmat l´assistència d´una trentena de persones.

Un dels plats forts de la jornada serà la cloenda. Després d´un recital poètic amb Enric Casasses i Dolors Miquel, els joves del Grup de Lectures Dramatitzades, que tenen entre 13 i 17 anys, estrenaran 'Víctor Català, espurnes de llum', a l´Alfolí de la Sal. Sota la direcció d´Anna Casas i Carlos Múrias, s´ha gestat una mena de mosaic "per explicar alguns punts de la seva vida que ens condueixen a parlar de valors". Així, sobre l´escena el públic podrà veure una Caterina Albert jove i a una altra ja més madura així com altres personatges del seu entorn com Àngel Guimerà, Joan Maragall o Baltasar Porcel. "El resultat és molt bo, estic emocionada de veure com han pogut fer això i tot el que han après", assegura Casas tot afegint que tots han treballat "amb ganes i entusiasme". A banda dels assajos habituals, els joves van ser seleccionats per fer una residència de tres dies al Testimoni Escènic de Manresa. el passat cap de setmana van fer la preestrena de l´obra amb una càlida acollida.