La sonoritat i poètica dels mots sempre va atraure l´escriptor gal·lès Dylan Thomas (1914-1953). Un dels seus treballs més reconeguts és 'Sota el bosc lacti'. Aquest drama per a veus, pensada originàriament per ser retransmesa radiofònicament -cosa que es va fer-, és l´obra escollida per La Funcional Teatre per cloure dissabte, a les 9 del vespre, el Memorial Helena Cusí i Remei Cuxart. Per fer-ho, una quarantena d´integrants de la companyia, col·laboradors i amics en faran una lectura dramatitzada, amb música en directe i projeccions, als Caputxins. L´accés és lliure.

La Funcional Teatre ja havia fet una lectura d´aquesta obra el 2001. Aleshores també es van envoltar d´amics per tirar-la endavant, ja que l´elenc de personatges imaginat per Dylan és molt ampli. Com explica el coordinador del muntatge, Josep Maria Cortada, allò que és més atractiu és aquesta combinació de veus de rapsodes i actors acostumats a parlar en públic amb persones gens avesades a fer-ho.

Prèvia la versió definitiva de 'Sota el bosc lacti', Dylan havia escrit uns anys abans un petit diàleg vinculat temàticament que va titular Quite Early One Mornig, i que fou retransmès per la BBC. En ser molt ben rebut, l´autor es va plantejar fer una obra més extensa. Va crear diverses versions fins a la definitiva del 1953. A l´auditori dels Caputxins, se sentirà la traducció al català de Salvador Oliva i Angela Buxton.

L´acció de 'Sota el bosc lacti' ens situa en un poblet tranquil de la costa gal·lesa, entre el mar i el turó del Bosc Lacti. Dos personatges misteriosos hi arriben poc abans de l´alba i, de la seva mà, el públic s´endinsa en els somnis dels habitants del poble, en les seves obsessions i passions ocultes. Més tard, i acompanyats novament dels dos personatges, se´ls pot se­guir en la seva rutina diària fins que els personatges s´adormen, de nou, en el son de la rutina.

Humanitat i vitalitat

La posada en escena de la lectura, amb passatges carregats d´humanitat i vitalitat, serà senzilla però molt propera. A més, inclourà elements dinàmics amb música en directe i projeccions. Quelcom destacable és el gran nombre de persones que s´ha sumat a la lectura i que aportaran una rica tonalitat de veus.