Vilanant viu una especial relació amb el món de les plantes i les flors. En temps antics, el poble venerava sant Isidre, el seu patró, amb una processó i posant flors a l´esplanada de l´Església. Per enllaçar la tradició amb els temps actuals, fa cinc anys va néixer la Fira de la Flor i el Jardí. Aquest dissabte i diumenge té lloc, doncs, una nova edició dedicada, en aquest cas, a les plantes alimentàries, és a dir, que poden ser cuinades i degustades. Al voltant d´aquest tema s´han gestat tallers i xerrades que es complementaran amb la presentació d´un llibre sobre plantes remeires, una fira de flors i artesania, espectacles per a infants, música i sardanes.

L´alcaldessa de Vilanant, Anna Palet, reconeix que aquesta Fira no es podria fer sense el suport de tot el poble. "Seria impossible si no fos així", afirma. En aquest sentit, un grup de voluntaris fa mesos que es troben cada dijous per crear diverses propostes de decoració de petits espais. "Volem que la gent, que vingui, no només vegi una fira, sinó que participi del poble, que descobreixi els seus racons i espais desconeguts", explica Palet.

L'alcaldessa explica com, fa unes setmanes, va fer una passejada pels entorns del poble amb uns experts en plantes alimentàries. En poca estona en van trobar més d´una quarantena susceptibles d´integrar receptes "fàcils i boníssimes". Per demostrar-ho, dissabte es farà una passejada per descobrir verdures vegetals pels entorns i, més tard, un taller sobre com aplicar aquests ingredients. Aquest projecte el desenvolupen Els Corremarges i se centra en l´aprofitament culinari de la vegetació silvestre. A la tarda, l´etnobotànica local Montse Parada ampliarà el tema amb un altre taller.

Diu­menge, la Fira ja incidirà més en la seva part festiva amb una sèrie d´espectacles per a tots els públics. Cal destacar la missa de sant Isidre on tindrà lloc la benedicció i el repartiment de les espigues, com marca la tradició. "Diu que ens durà sort", remarca Anna Palet.