Els estels han brillat amb força aquesta nit a Girona de la mà d´Els Catarres i la Jove Orquestra de l´Auditori de Girona (JOAG). El grup barceloní d´Aiguafreda s´ha posat el públic a la butxaca des del primer acord amb un espectacle inèdit anomenat ´Pluja d´Estels´. Un muntatge únic que ja han avançat que els agradaria repetir i portar de gira per tot Catalunya en els propers anys. De la mà d´una petita orquestra simfònica d'uns 30 membres, els tres músics han interpretat grans 'hits' de la seva trajectòria en format acústic o passats pel sedàs de la música clàssica i de l´Alejandro Fränkel, l´expert que s´ha encarregat d'adaptar-los i versionar-los amb més corda i vent. La nit ha arrencat amb ´Tintín´ i durant gairebé dues hores han interpretat una vintena de temes mítics com ´Estels al vent´, ´Gandia 1924´, ´De pares a fills´, ´En Peu de Guerra´ - que han repetit i que ha fet aixecar el públic dels seients- o ´La porta del cel´ que ha traslladat l´Auditori de Girona a l´espai, enmig de les estrelles creades pels efectes de la il·luminació i els mòbils dels assistents. La nit ha acabat amb tot el públic dempeus ballant al so de ´Jo vull estar amb tu´ o ´El món és teu´.

"Estem nerviosos perquè tant per als musics de la JOAG com per a nosaltres això és una aventura, una oportunitat única". Així ho assegurava l´Èric Vergés minuts abans de començar ´Pluja d´Estels´, un muntatge inèdit i especial impulsat pel Festival Strenes i la Fundació Valvi i que, de moment, només s´ha pogut veure a Girona. El concert ha arrencat quan passaven pocs minuts de les nou del vespre entremig d´aplaudiments i de la mà de ´Tintín´. Des del primer moment, Els Catarres han tornat a demostrar per què són un dels grups que més agraden, a menuts i grans. Els tres músics: Èric Vergés i Jan Riera d´Aiguafreda i Roser Cruells, de Centelles, han fet gala del seu bon humor, amistat i empenta per la música catalana. A més, seguint la idea i la lletra de les seves cançons, també han parlat, i molt, d´amor. Amor fraternal, de pares a fills, entre parelles i fins i tot cap als avis.

En concret, en Jan ha dedicat una cançó als seus avis que havien vingut a veure´l a l'Auditori de Girona i que feia poc havien celebrat 60 anys de casats. Tal i com ell ha explicat, aquesta nit ha estat una de les primeres vegades que s´ha atrevit a cantar sol davant del públic.

Ràpidament, els 1.200 espectadors que omplien l´Auditori de Girona han començat a tararejar les cançons, totes elles peces claus de la trajectòria musical de la banda, i de mica en mica, l´ambient s´ha anat escalfant fins al punt que el concert ha finalitzat amb tot el públic dempeus, saltant, cridant i ballant els sons enganxosos d´Els Catarres.

Durant les dues hores, la banda barcelonina ha interpretat una vintena de cançons, entre elles tres bisos. Cinc de les peces: ´Nit d´agost´, ´Estels al vent´, ´De Pares a Fills´, ´En Peu de Guerra´ i ´La porta del cel´, han comptat amb l´acompanyament d´una trentena de músics d´entre 15 i 20 anys - de corda, vent i percussió- de la Jove Orquestra de l´Auditori de Girona. El seu director, en Jordi Piccorelli, assegurava que els joves estaven molt il·lusionats per poder participar i aprendre d´artistes de renom com Els Catarres. Tot i això, ha destacat que la preparació ha estat dura ja que, des d´un principi, van necessitar l´ajuda d´un arranjador - l´argentí Alejandro Fränkel- que es va encarregar d´adaptar les cançons pop-rock del grup barceloní al món més simfònic i clàssic de l´orquestra gironina. Posteriorment, han hagut d´assajar cada un dels grups per la seva banda i des de la passada setmana han estat treballant-hi conjuntament per acabar de sincronitzar els sons.

Repetir-ho aviat

"Quan vam entrar a primer assaig i vam sentir l´orquestra en solitari semblava com una banda sonora, vam pensar: ´Ostres que maco!´. Creiem que era molt lluny del que fèiem nosaltres, semblava gairebé una banda èpica", ha explicat Vergés. Un sentiment que també han transmès durant el concert ja que els tres membres del grup no han parat de dir que se´ls feia "estrany" estar actuant davant de tanta gent, en un auditori i, a més, acompanyats d´una orquestra. "Crec que s´ha vist que hem crescut molt i que hem ampliat agafant nous sons", ha afegit el cantant principal del grup.

En aquest sentit, des de la JOAG han assenyalat que estan totalment predisposats a repetir l´experiència després de l'èxit assolit. També s´hi ha referit Els Catarres que han explicat que estarien encantats de poder tornar a pujar damunt un escenari de la mà d´una companyia com la gironina. "Aquest any ho tenim complicat però sí que ens agradaria fer una gira per tot Catalunya; això sí, preparant-nos amb més temps i tenint un repertori orquestrat més ampli. Seria molt maco", ha assegurat Vergés.

Nit d´estels

Els estels han estat presents durant tota la nit. Ja fos mitjançant la il·luminació del concert, un gran muntatge que ha ajudat a ambientar tot l´espectacle, o mitjançant les pantalles dels mòbils dels assistents que, il·luminades, es movien com si fossin estrelles, sobretot durant la cançó 'La porta del cel'.

Durant tot el concert, la banda no ha parat de bromejar, fer riure el públic i presentar cada una de les peces que anaven interpretant tot i que, en alguns casos, amb una única nota el públic ja sabia de quina cançó es tractava. I és que els fans incondicionals de la banda no s´han volgut perdre l´oportunitat d´escoltar les noves sonoritats del seu grup preferit. Pel que fa a les cançons, la majoria d´elles - ´Vell llop de mar´, ´A tot color´, ´Lluna nova´, ´Gandia 1924´, ´Invencibles´, ´Odissea´, ´Tokyo´, ´Sota la llum del sol´, ´Som de foc´ o ´Camp d´oliveres´ - han estat versions encara més acústiques i melòdiques que les peces originals menys en les cinc cançons que han tocat amb l´orquestra. Llavors el so d´Els Catarres s´ha fusionat amb els violins, les violes, trompetes i els tambors del grup gironí.

"M´ha semblat sublim, fantàstic; potser m´hagués agradat escoltar-los més amb l´orquestra però ha estat un gran concert", assenyalava una de les espectadores que havia vingut expressament des d´Aiguafreda. Altres, com en Ferran i en Marc, dos nens de Girona, explicaven que s´havien "divertit molt" i que els havia agradat la mescla. "M´ha semblat molt enriquidor, la JOAG ha aportat un punt molt bonic a tot l´espectacle", detallava en Joan, de Barcelona.

Altres, com l´Albert, explicaven que havien vingut al concert sense conèixer ni una de les cançons d´Els Catarres. És més, mai els havia escoltat. "He vingut perquè el meu germà toca a l´orquestra i volia veure´l. Tot i això m´ha semblat un gran concert i a partir d´ara de ben segur que escoltaré Els Catarres", ha assegurat.