Els vins DO Empordà podrien aconseguir les millors qualificacions de la història en la propera edició de la guia Peñín, la més destacada a nivell espanyol i de gran projecció internacional. Una de cada cinc ampolles superaran els 93 punts, el barem que la publicació fixa per distingir els millors vins de l´Estat. Ho ha avançat el seu director, Carlos González, en declaracions a l´ACN, durant el tast que està fent aquests dies a la comarca. Ha elogiat els negres joves -plens de matisos, expressius i equilibrats-, els blancs de 2012 i 2013 i els dolços, que veu com els millors de la regió per la seva "singularitat". En aquest sentit, ha emplaçat les bodegues a explotar aquest tipus d´ampolles per captar l´atenció del mercat estranger.

Durant dos dies, l´enòleg Carlos González, màxim responsable de la guia Peñín, s´ha tancat en un despatx de la seu del Consell Regulador de la DO Empordà, a Figueres, per tastar 230 vins de la comarca. És l´any que han rebut més mostres procedents de la denominació, i això, diu, ja dóna pistes de la creixent professionalització de les bodegues empordaneses, que busquen en la guia un altaveu per incrementar el seu volum d´exportacions.

Elogis per als negres joves

Entre desenes d´ampolles sobre la taula, González explica que les sensacions dels vins tastats són bones. Els negres joves s´enduen els majors elogis: "tenen molta fruita, fruita vermella, i expressió. Són interessants: en boca, són carnosos en sabor i tenen una bona acidesa, que els equilibra".

Consell als elaboradors empordanesos

Els negres de major anyada també agraden tot i que perden "matisos varietals". En aquest sentit, aconsella als elaboradors que reforcin les sensacions diferenciadores que aporta cada varietat de raïm. És la manera, assegura, de seduir els mercats estrangers. "Els vins de la DO Empordà tenen qualitat, i s´ho han de creure. Tots estan bons. Els animo a apostar per la varietat pròpia, la que millor es doni al territori per les condicions agronòmiques", expressa González.

Blancs "expressius"

Pel que fa als blancs, el director de la guia Peñín ha alabat especialment els de les anyades 2012 i 2013. "Tenen complexitat, expressió. Es nota les varietats de la garnatxa blanca i rosada. No són els típics blancs fresquets, però per conquistar determinats paladars exigents, has d´anar per aquí", reflexiona.

Els blancs, "reclam" de la DO Empordà

González té clar que els millors vins de la DO Empordà són els dolços i recomana a les bodegues que els potenciïn, malgrat que no són els que tenen una major producció ni els que reporten més beneficis. "És un bon reclamen per a la regió perquè tenen moltíssima singularitat. S´han de moure i treure a fora. Un cop aconsegueixis captar l´atenció internacional, la resta ja vindran", emfatitza.

Puntuacions molt altes

Per tot plegat, els vins de la DO Empordà podrien aconseguir les millors puntuacions de la història en la guia Peñín 2017. González ha avançat que està posant puntuacions "molt altes" i que prop del 20% del total d´ampolles de la denominació podria superar els 93 punts, és a dir, que uns 45 vins de la zona podrien estar en el barem més alt de les qualificacions "excel·lents" i optar, així, a estar representats en la fira estatal que se celebra anualment a Madrid.

En l´edició anterior, quatre vins van superar la barrera "psicològica" d´excel·lència dels 93 punts. El Finca Garbet 2007 (celler Peralada) i el dolç Ino (celler Masia Serra) van obtenir 94 punts, mentre que tres vins de Vinyes d´Olivardots (Gresa 2009, VD´O 1.10 i VD´O 7.13) i un vi del celler Espelt (Comabruna 2011) van quedar-se en els 93.

En total, l'any passat, 68 vins empordanesos van assolir la qualificació d´excel·lent, entre 90 i 94 punts. La xifra va representar un increment destacat respecte als 43 excel·lents de l´edició del 2015. Una dècada abans, l´any 2005, només un vi empordanès arribava als 90 punts.