La projecció de la pel·lícula 'What we do in the shadows' obre aquest dimecres a la Cate la programació del Festival Còmic de Figueres que portarà l'humor durant quatre dies i fins diumenge. Els responsables del Cineclub Diòptria i el Festival de l'humor van decidir que si s'havia d'escollir una pel·lícula divertida que per moments deixés els espectadors a l'inrevés, millor agafar-la de les antípodes, així la volta seria completa. Nova Zelanda és el país convidat. La projecció serà a les 21.00 hores i el preu de l'entrada és de 5 euros.

El mite dels vampirs, provinent de l´històric personatge de 'Vlad l´Empalador' i la seva versió novel·lada 'Dràcula' de Bram Stoker, ha poblat els nostres malsons. El cinema no ha estat una excepció i ha creat un fructífer gènere de vampirs. Des del 'Nosferatu' de Murnau, el 'Vampyr' de Dreyer o el més nostrat 'Cuadecuc, vampir' de Portabella fins al 'Dràcula' de Coppola, les versions independents de Ferrara amb 'The Addiction' o Jarmusch amb "Sólo los amantes sobreviven" van donant forma al mite.

Malgrat tot, la distància entre la por i l´humor de vegades és molt curta. La pel·lícula nova zelandesa 'What We Do in the Shadows' n´és un clar exemple, presentat en format de fals documental i fent gala d´un humor de vegades absurd i estripat, la seva particular versió del vampirisme.

En una tasca gairebé d´homes orquestra Taika Waititi i Jemaine Clement van escriure el guió, van dirigir el film i el van interpretar. Pel que sabem del rodatge, un guió previ va ser escrit però no el van ensenyar a ningú de l´equip per tal de no coartar l´espontaneïtat de les actuacions. Es van gravar més de cent vint hores per acabar muntant l´escassa hora i mitja de metratge definitiu. Pel que podem imaginar un exercici de work-in-progress fent encabir les més delirants improvisacions dels protagonistes.

La història arrenca seguint les vides de Viago, Deacon i Vladislav, tres companys de pis que aparentment intenten passar i superar els petits obstacles de la vida rutinària, però que són en realitat vampirs que han d´alimentar-se de sang humana. Amb uns centenars d´anys a les seves esquenes troben que a les ja assumides catàstrofes ocasionades per la llum del dia, mossegar a l´arteria correcte, o trobar solucions a poder provar-se el seu vestuari sense emprar un mirall, s´hi sumen totes les dificultats que comporta la modernitat. La societat moderna els força a fer coses mundanes com pagar el lloguer, seguir la roda de tasques compartides dins el pis, entrar en bars de nit o superar els conflictes de convivència entre ells.