'Quermançó, camí de trobadors', dedicat a la música antiga, als joglars i trobadors és la nova producció dels Amics del Castell de Quermançó de Vilajuïga i Comtat d´Empúries, amb guió i direcció de Jaume Simon, que comença ja a agafar forma. S´han rodat les primeres escenes tot i que el gruix central del rodatge serà entre març i abril.

El curtmetratge medieval homenatja Guillem d´Aquitània (el primer trobador conegut). Tot comença a la Comtal Vila de Castelló d´Empúries, en el decurs d´un sopar de Ponç II amb els seus convidats. La banda sonora ha estat gravada expresament al taller del Luthier Sedo Garcia de Vilert, amb instruments antics com el Llaüd, la Fídula o la viola de roda. Dins la trama de la història, Quermançó no descobreix ara cap mite, ni llegenda nova, peró sí un fet històric poc explicat com a bressol del Vescomtat dels Rocabertí i Peralada. "La intenció és presentar-ho tot plegat, amb uns concerts prèvis a la projecció del curtmetratge on els mateixos intèrprets de la banda sonora oferiran en directe als assistents la mateixa música que sentiran en el curtmetratge que es veurà al final del concert, una manera singular, diferent i inèdita de divulgar la música antiga. I ens agradaria fer-ho en el pròxim Terra de Trobadors de Castelló d´Empúries 2016, expliquen des de l´associació.

Llarg camí recorregut

L´any 2008, els Amics del Castell de Quermançó de Vilajuïga i Comtat d´Empúries, varen produir el documental Quermançó, Bressol de trobadors, en homenatge al poeta Carles Fages de Climent, i que va quedar seleccionat com a finalista en la categoria de documentals del Festival Internacional Festicurts de Figueres. Transcorreguts 8 anys, i després d´uns quants documentals per recuperar la memòria històrica, arriba aquest nou projecte que a la vegada vol presenta de forma paral·lela el documental De Trobador a pensador. Ramon Llull, un altre trobador, aquesta vegada català.