La Fira de la ceba i el calçot de Vila-sacra s´adapta als nous temps i per aquest motiu l´Ajuntament ha decidit substituir la tradicional calçotada per les degustacions de calçots, a peu de carrer, durant tot el diumenge. I és que "avui dia, ja no té gaire sentit oferir una calçotada popular, quan les fan a tot arreu" explica l´alcaldessa M. Carme Barceló, "en canvi, allarguem la degustació de calçots, que en anteriors edicions s´aturava en el moment de preparar l´àpat popular". A més el dia de la Fira és quan la gent té convidats i "ja s´han acostumat a anar a comprar els calçots i menjar-los a casa", explica l´alcaldessa.

Aquest dia es couran 7.000 calçots, 5.000 seran per a degustacions i 2.000 per al concurs de menjar calçots: "Si són set o vuit participants, arriben a menjar-se aquesta quantitat entre tots" explica Barceló, encara incrèdula, després de tretze anys, que ho facin en tals sols vint minuts.

Així doncs, en la desgustació de calçots s´impliquen com sempre les entitats del poble, que s´encarregaran algunes de coure calçots, altres de la salsa i també de la carn. La venda de tiquets se centralitzarà des d´una sola parada. Barceló recorda que precisament els guanys d´aquell dia són molt importants per a les associacions del poble, ja que els permet poder seguir fent coses al llarg de l´any. A més de la degustació i venda dels productes estrella de la fira, la ceba i el calçot, la programació es complementa amb moltes activitats com ara concursos, música i jocs, a més de diferents exposicions.

A banda de la degustació a peu de carrer, l´altre plat fort serà el tradicional concurs de menjar calçots. L´any passat i per cinquè any consecutiu, Jordi Soler es va proclamar guanyador. Soler va devorar 1.470 grams nets de calçots. A la una del migdia està previst el lliurament dels premis. Un any més està previst que hi participin una vuitantena de firaires del poble i d´arreu de Catalunya. Per als més petits, hi haurà un taller de plastilina a les antigues escoles i jocs tradicionals al parc del Rentador, així com passejades en poni.

També com a novetat s´ha afegit una activitat nova a la tarda: es tracta d´un espectacle d´animació infantil, que anirà a càrrec d´Els Xancleta. Si fa bon temps es farà al pati de l´escola i en cas de mal temps al centre cívic, tenint en compte que no s´hi fa la calçotada.

Exposicions variades

Amb motiu de la Fira de la ceba i el calçot de Vila-sacra, s´inauguren diferents propostes artístiques, entre elles una doble exposició fotogràfica a càrrec d´Enric Boldó, que cada any aporta un dels seus darrers treballs, coincidint amb la festa que porta més visitants al poble.

D´una banda, el fotògraf Enric Boldó presenta Abandonades, una exposició de 50 fotografies que reflexionen sobre "el que queda quan nosaltres marxem; llocs abandonats per les persones, el temps, el record" explica l´autor. I per altra part porta, també diumenge, una panografia interactiva d´un indret de Vila-sacra, en què el visitant podrà confegir la imatge basant-se en el model exposat. Aquestes són algunes de les propostes artístiques que acompanyaran la Fira, i que es podran visitar a l´edifici de l´ajuntament.

Una altra de les mostres que generen força interès i participació entre els veïns és el concurs de plantes i flors. El jurat que valorarà les plantes -cada persona pot dur-ne dues- són especialistes en el sector i també hi ha una representant de l´entitat organitzadora, l´Associació de Dones de Vila-sacra. Cada any hi participen una vintena de persones.

L´alcaldessa de Vila-sacra, M. Carme Barceló, ha volgut destacar l´oportunitat de la Fira, perquè els artistes locals puguin presentar-hi el seu treball. Així Concepció Dabau exposarà una mostra d´aquarel·les; Enric Rovira i Isabel López una selecció de pintures i també ocuparà l´espai de l´ajuntament l´exposició Càtars i Trobadors. Aprofitant l´allau de gent que visita aquell dia el poble, els alumnes dels tallers de pintura, manualitats i dibuix dirigits per Laia Pol també exhibeixen el seu treball a les antigues escoles.