La sala gran dels cinemes Aribau ha acollit aquest dilluns al vespre l´estrena oficial de ´Suñol. Un crit valent´, un documental impulsat pel FC Barcelona i produït per Minoria Absoluta que ret homenatge al president del club Josep Suñol, afusellat l´any 1936 a Guadarrama per l´exèrcit franquista. La cinta dirigida per Francesc Escribano és el darrer dels actes d´homenatge a l´expresident que el Barça va organitzar el 2015 amb motiu de l´Any Suñol. Pere Arquillué encarna en aquesta cinta el polític i dirigent barcelonista en les escenes ficcionades, però també exerceix de conductor del documental, a la recerca de personatges que ajuden a fer memòria sobre un personatge "injustament oblidat".

Durant el 2015, i tal com va decidir la Junta Directiva del FC Barcelona, es van desenvolupar diferents accions per recuperar la figura de Josep Suñol i Garriga, "oblidada al llarg de més de 60 anys", al parer del club. L´Any Suñol, tal i com va instaurar el Barça, es va crear un espai permanent al Museu del Club, amb objectes i documents propietat del Museu, de l´arxiu familiar i procedents de l´Arxiu Nacional de Catalunya. A més, la Llotja Presidencial del Camp Nou va passar a dur el nom de ´Llotja President Suñol´. El documental ´Suñol. Un crit valent´, rubrica aquest conjunt d´iniciatives, organitzades amb l´objectiu de "restaurar" aquesta figura històrica, no només pel conjunt barcelonista sinó per la seva rellevància dins del món econòmic i polític.

Aquest 2016 es compleixen, de fet, 80 anys de l´afusellament de Joep Suñol, a mans de l´exèrcit franquista. Va ser poc després de l´inici de la Guerra Civil, a la serra de Guadarrama. El president del Barça, de fortes conviccions republicanes, va voler anar fins al front que havia d´evitar la caiguda de Madrid per encoratjar els combatents. Però un infortuni va fer que el seu vehicle travessés desgraciadament les línies enemigues, on fou capturat i posteriorment executat.

El director del documental, Francesc Escribano, ha manifestat aquest dilluns les dificultats amb què s´han trobat a l´hora de documentar la vida i mort de Suñol, i és que pràcticament no existeixen imatges en moviment del personatge, i tan sols unes quantes fotografies.

En aquest sentit, el documental s´estructura en dos relats diferenciats que s´intercalen. En un, Pere Arquillué interpreta el president blaugrana, el qual reflexiona sobre la seva vida i pensaments amb una sèrie de parlaments que són extractes d´escrits d´ell mateix que s´han recuperat. De l´altra, la cinta fa un viatge de recerca a través del propi Arquillué, que fent d´ell mateix visita testimonis de diferents personatges de la vida barcelonista.

Pere Arquillué ha confessat aquest dilluns que no va ser conscient de la "responsabilitat" del treball que estava fent pràcticament fins al final del rodatge. "Em van demanar que no estudiés el personatge", ha explicat admetent que no va ser "un procés gaire normal". Va ser a través de les visites que va fer a gent vinculada al club i a la figura de l´expresident com l´actor va anar prenent consciència del personatge que havia d´encarnar.

Arquillué s´ha declarat "enamorat" de Sunyol, a qui considera "una figura injustament oblidada" de qui "hauríem de prendre nota" en l´actualitat. Al parer de l´actor, més enllà de la figura de president, Suñol "té moltes connotacions avui en dia en àmbits com la integritat, culturalment i políticament".

El documental s'ha estrenat aquest dilluns oficialment al Cinema Aribau, amb 700 persones convidades, entre les quals nombroses autoritats com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; el president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i de membres de la seva Junta Directiva, a més de personalitats del món blaugrana.

De moment no està prevista l´estrena comercial del film, ni a la televisió ni en sales de cinema. No obstant això, el vicepresident del club, Carles Vilarrubí ha avançat que TV3 té una "predisposició absoluta" a emetre´l, i a fer-ho en ´prime time´.